Cahlele transilvănene de la Teracota Mediaș ajung și la Biserica Fortificată din Viscri

0

Biserica Fortificată din Viscri este gazda unei expoziții de cahle pictate, manufacturate în Mediaș la ultima fabrică de sobe cu cahle presate și pictate manual din România.

Potrivit organizatorilor, expoziția „Teracota, mon amour!” este o colaborare între Asociația Imbold și Teracota Mediaș cu scopul de a atrage atenția asupra unor meșteșuguri și manufacturi pe cale de dispariție pentru a le ajuta să supraviețuiască și sa să adapteze la secolul 21.

Până acum, părți din expozitie au fost expuse la Noaptea Albă a Galeriilor în București, de Ziua Națională a României în cetatea Alba Iulia, la Castelul Cantacuzino din Zamora și în cadrul Romanian Design Week la Acuarela precum si o expozitie permanenta in „Pavilionul din Jina” in cadrul Muzeului Astra

La eveniment va fi prezentă o parte din mica echipă a fabricii, inclusiv tânăra sculptoriță Costescu Nicoleta Iulia, absolventă a Universității Națională de Arte din București.

În cadrul vernisajului, unul dintre meșterii presatori ai Teracota va susține un workshop de manufacturat cahle folosind exclusiv tehnici și unelte tradiționale, utilizate în fluxul zilnic de producție al fabricii.

Din 1906, la Teracota Mediaș fiecare cahlă este presată, finisată, glazurată și pictată manual.

La fabrica de sobe pictate din Mediaș s-a transmis de la o generație la alta procedeul tehnologic de manufacturare a cahlelor de pamant ars, pastrându-se vie traditia breslelor transilvanene de meșteșugari.

Fabrica de teracota din Mediaș produce manual în mod curent peste 300 de modele de cahle pentru sobe de teracota, care pot fi simple sau ornamentale cu modele geometrice și decorative, glazurate multicolor și pictate manual înainte sau după ardere cu glazuri termorezistente.

Teracota Mediaș lucrează constant cu restauratori, organizații și investitori în patrimonial cultural, cum sunt: Muzeul Astra Sibiu, Fundația Mihai Eminescu Trust, casele restaurate din Viscri, conacul Apafi, Malancrav, conacul Banffy sau Fundația Michael Schmidt.

Asociaţia Culturală Imbold este o organizatie non-guvernamentala care are ca scop promovarea industriilor creative si a patrimoniului material si imaterial din România.

Imbold este totodata un generator de artă si proiecte culturale care îşi propune ca, prin evenimente cu vizibilitate ridicata, să aducă în lumina artiştii romani contemporani, mesteri uitați și manufacturi cu importanță pentru patrimoniul cultural național.

Evenimentul organizat de Cuimbold și Teracota Mediaș are loc sâmbătă 31 august 2019, ora 13:00, la Biserica Fortificată Viscri.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ