Claudiu Mureșan: Îi încurajăm pe investitorii individuali să se implice pe piața bursieră (P)

0

Am finalizat și depus astăzi, alături de trei colegi parlamentari din PNL, Maria Gabriela Horga, Sebastian Burduja și George Tuță, o inițiativă legislativă care modifică și completează Codul fiscal, prin care vrem să îi încurajăm pe investitorii individuali să se implice pe piața bursieră.

Pe scurt, este vorba de o impozitare la sursă de 1% a câștigurilor la bursă pentru investiţiile mai mari de un an, iar pentru cele mai mici de un an, impozitarea să fie de 3%.

În prezent, impozitul este egal, de 10%. Scopul este să fie încurajate deținerile pe termen mediu și lung, iar efectul va fi resimțit și de companiile listate, care vor avea astfel asigurate investiții predictibile.

Datele statistice arată că România are între aproximativ 20.000 de investitori activi în mod direct pe bursă. Prea puțini față de alte țări.

Sperăm ca această simplificare prin reținerea la sursă să atragă mai mulți investitori, pentru că reducem birocrația și, cu siguranță, și bugetul de stat va avea de câștigat, prin creșterea gradului de colectare a taxelor din câștigurile de capital.

Un alt efect benefic va fi pentru ANAF și Ministerul Finanțelor, ca urmare a reducerii numărului de persoane obligate să depună declarația unică, deoarece impozitul va fi reținut la sursă de cele 18 societăți de administrare a investițiilor și 23 de societăți de servicii de investiții financiare.

Nu este doar un exemplu de colaborare bună cu colegi din PNL, ci și rezultatul unei colaborări cu instituțiile și specialiștii din piața de capital: Bursa de Valori București, ASF, Asociația Administratorilor de Fonduri din România, Asociația Română a Băncilor, Asociația Brokerilor.

Claudiu Mureșan – Senator USR PLUS – Sibiu

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ