Claudiu Mureșan: S-au adoptat în senat amendamente de compensare a facturilor de energie și gaze naturale (P)

0

Am ajuns astăzi la o soluție agreată de toate partidele cu privire la criza prețurilor energiei.

Astăzi, la Senat, s-au adoptat amendamente la OUG 118/2021 de compensare a facturilor de energie și gaze naturale, în comisiile de muncă și energie.

USR și-a dorit scăderea facturilor și a venit cu soluții, atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru consumatorii non casnici. Nu suntem adepții plafonării pe termen lung, dar în această situație de criză, măsura este una absolut necesară.

Tot astăzi, legea PSD de plafonare a prețurilor a primit raport de respingere, pentru că, practic, soluțiile propuse de PSD se regăsesc deja în amendamentele de la OUG 118/2021.

Forma finală asumată de toate partidele include plafonare pe termen de 5 luni; acordarea unei compensații unitare în valoare de cel mult, 0,291 kilowatt/oră, în cazul energiei electrice, iar la gaz de la 25% la 33% din valoarea componentei prețului gazului natural din contractul de furnizare al beneficiarului; plafonul de consum a fost crescut de la 1.000 m³ pe 5 luni la 1.500, plus 10%; eliminarea accizei pentru agenții economici și pentru clienții casnici.

Pentru IMM-uri: exceptarea de la plata contravalorii certificatelor verzi, contribuției pentru cogenerare de înaltă eficiență și a accizei, în cazul energiei electrice, iar pentru consumul de gaze, exceptarea de la plata contravalorii accizei. Aplicarea unei cote reduse a TVA de 5% la clienții finali pentru furnizarea ambelor utilități; limitare la 5% a profitului companiilor din energie, comercianți și furnizori de energie.

Compensarea trebuie să se facă prin metodologie clară și transparentă care să nu lase loc de abuzuri și speculații.

Piața energetică din România este plină de „băieți deștepți” care așteaptă să profite fără scrupule pe seama problemelor altora. De asemenea, ea trebuie să se facă astfel încât să nu existe riscul ca măsura să fie o pârghie de încalcare a legilor concurenței sau să fie considerată ca „ajutor de stat”.

În fine, de ajutoare trebuie să beneficieze cei care chiar au nevoie de ajutor. Pe scurt e nevoie de solidaritate socială, responsabilitate, calcul atent și viziune pe termen lung.

Claudiu Mureșan -Senator USR PLUS Sibiu 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ