Doamna Muntilor, Lucretia Ciobanu, a incetat din viata

0

 

lucretia ciobanu
stirileprotv.ro

Celebra cântăreaţă de muzică populară, Lucreția Ciobanu s-a stins din viață la vârsta de 91 de ani. S-a născut în 27 octombrie 1924, în localitatea Topârcea, județul Sibiu și a fost cunoscută în special pentru promovarea timp de mai multe decenii a folclorului sibian, având o activitate de aproximativ 60 de ani în ceea ce făcea din suflet, pentru suflete.

Laureată a Festivalului Mondial al Tineretului în anul 1953, intepreta a fost numită Doamna Munților, datorită repertoriului păstoresc pe care l-a abordat. A dus cântecele din Mărginimea Sibiului până departe în America de Nord, mai exact în Statele Unite ale Americii și Canada.

Președintele României Ion Iliescu i-a conferit artistei Lucreția Ciobanu la 29 noiembrie 2002 Crucea națională Serviciul Credincios clasa a III-a, „pentru crearea și transmiterea cu talent și dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizația românească și universală”. Ulterior, el i-a conferit la 7 februarie 2004 și Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofițer, Categoria D – „Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”.

În ziua de 2 august 2013, într-o ceremonie care a avut loc în Piața Mare din municipiul Sibiu în cadrul celei de-a XXI-a ediții a festivalului de folclor Cântecele Munților, apreciata solistă a primit titlul onorific de Cetățean de Onoare al județului Sibiu.

„Se spune că oamenii mor de două ori: o dată fizic şi o dată când li se rosteşte numele pentru ultima oară. Din punctul ăsta de vedere, pentru tine nu e niciun pericol, bunica mea. Îţi mulţumesc pentru cei 40 de ani în care mi-ai fost mereu şi necondiţionat alături. Odihneşte-te în pace, Lucreţia Ciobanu, „Doamna munţilor””, a scris nepotul cântăreţei pe Facebook.

România a pierdut astăzi încă o voce de aur.

Dumnezeu să o odihnească în pace!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ