Polițiștii sibieni lansează o campanie de prevenire a tâlhăriilor

0

Inspectoratul de Poliție al județului Sibiu derulează în perioada iulie-august 2019 o amplă campanie de prevenire a tâlhăriilor , sub genericul „BANII ȘI BUNURILE POT FI ÎNLOCUITE, VIAȚA TA, NU!”.

Comunicatul de presă al IPJ Sibiu:

În contextul înregistrării unui număr ridicat de fapte de tâlhărie la nivelul municipiului Sibiu, polițiștii sibieni lansează o amplă campanie de conștientizare și informare a membrilor comunității cu privire la gradul de pericol social ridicat al acestui tip de infracțiuni, reprezentat de moduri de operare, în speță, prin folosirea actelor de violență fizică.

Infracțiunile de tâlhărie totalizează, în primele 6 luni ale anului 2019, în municipiul Sibiu, un număr de 29 de fapte.

S-a constatat faptul că infracțiunile de acest gen se comit preponderent în mediul urban.

Analizând cadrul infracţional prin prisma modurilor de operare, s-a constatat că infracțiunile de tâlhărie sunt săvârşite de grupuri de persoane (2-4), care acționează în condiţii şi împrejurări avantajoase, în speță în locuri puțin circulate și slab iluminate, făcând uz de amenințări cu folosirea de arme albe și acte de violență fizică.

Analizând profilul autorilor se poate concluziona că interesul infracţional se manifestă cu precădere la persoane de sex masculin, recidiviste sau provenite din medii sociale defavorizate, precum și la persoane tinere cu vârstele cuprinse între 13 și 20 ani.

Campania îşi propune ca principala direcţie de acţiune să fie orientată spre însuşirea de către grupurile țintă a unor măsuri de prevenire, astfel încât numărul de infracțiuni de acet gen să scadă. În acest sens, se impune informarea cetățenilor cu privire la modalitățile de prevenire a infracțiunilor de tâlhărie.

De asemenea, prin această campanie se dorește conștientizarea cetățenilor cu privire la riscurile asociate expunerii unor obiecte de valoare în spațiul public, precum și informarea acestora cu privire la modurile de operare folosite de infractori.

Victimele acestui gen de infracțiuni sunt, în general, angajații unor societăți care încep / termină activitatea la ore târzii, persoanele care folosesc mijloacele de transport în comun, turiștii, persoanele vulnerabile din punct de vedere fizic (copii, vârstnici, femei).

În scopul prevenirii tâlhăriilor și informării cetățenilor cu privire la riscurile pe care le presupun aceste infracțiuni, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității și cei din cadrul structurilor de siguranță și ordine publică vor acționa în mediul stradal, în spații publice aglomerate și mijloace de transport în comun, vor participa la întâlniri cu angajații societăților din municipiul Sibiu și vor distribui materiale informativ-preventive.

Așadar, nu uitați:

– evitați preocupările care vă distrag atenția: transmiterea de sms-uri, vorbitul la telefon, accesarea internetului sau a rețelelor de socializare, atunci când vă aflați pe stradă;
– evitați să vă deplasați pe alei întunecate, străzi izolate sau necirculate;
– păstrați poșeta/borseta în fața dumneavoastră, protejate de unul dintre brațe;
– dacă vă simțiți urmăriți, cereți ajutorul unei persoane de încredere sau anunțați poliția.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ