Ziua Națională a Ambulanței din România | 114 ani de existență

0

În urmă cu 114 ani, Prof. Dr. Mina Minovici punea bazele Societăţii de Salvare din Bucureşti, primul serviciu civil de ambulanţă din România şi al treilea de acest fel din Europa.

Deşi îşi începea drumul cu doar o trăsură, Salvarea avea să evolueze rapid, ajungându-se ca la ora actuală să avem nu numai servicii moderne de ambulanţă în fiecare judeţ al ţării, capabilităţi de transport medical aerian şi acvatic, ci şi un Sistem Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă, cunoscut de populaţie după numărul telefonic: 112.

Proiectul de lege privind instituirea acestei zile, votat de Senat la 18 iunie 2014, a fost adoptat de Camera Deputaţilor, for decizional, la 11 februarie 2015, cu 276 de voturi pentru, 3 împotrivă şi 4 abţineri, iar la 6 martie 2015, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea legii privind instituirea acestei zile.

Legea nr. 22/2015 privind instituirea zilei de 28 iulie – Ziua Naţională a Ambulanţei din România, publicată în Monitorul Oficial la 10 martie 2015, acordă posibilitatea autorităţilor publice centrale şi locale, ONG-urilor, muzeelor şi reprezentanţelor României în străinătate să organizeze evenimente dedicate rolului şi meritelor serviciului român de ambulanţă în salvarea de vieţi omeneşti, aceste acţiuni urmând a fi coordonate de către Ministerul Sănătăţii.

La Mulți Ani, Ambulanța!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ