30 de persoane din Mediaș și Blăjel au fost ridicate de procurori

0

La sediul DIICOT- Biroul Teritorial Sibiu au fost aduse joi, în vederea audierii, un numar de 30 de persoane.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Sibiu împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Sibiu au efectuat un număr de 6 percheziţii domiciliare pe raza municipiului Mediaş şi a comunei Blăjel din judeţul Sibiu în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunii de trafic de persoane.

Iată întreg comunicatul:

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că pe raza judeţului Sibiu s-a constituit un grup infracţional organizat, format din 11 suspecţi, care a racolat persoane vulnerabile, provenind din medii defavorizate, de pe raza municipiului Mediaş sau a localităţilor limitrofe, prin inducere în eroare sau profitând de starea de vulnerabilitate a acestora, dar şi prin oferirea de bani cu titlu de împrumut la care s-au adăugat dobânzi exagerate şi nejustificate, făcând practic imposibilă achitarea datoriei de către victime.

Din datele existente în momentul de faţă cu privire la activitatea infracţională desfăşurată de către membrii grupului, a rezultat că suspecţii au recrutat persoane cu o situaţie materială precară în special din localitățile rurale de pe raza judeţelor Sibiu şi Mureş, pe care ulterior le-au transportat în Italia, în zona localităţii Roma, fiind găzduite în imobile părăsite sau locuinţe improvizate.

Odată ajunse în Italia, victimele erau obligate să practice cerșetoria, fiind în permanenţă supravegheate de către membrii grupului, fiindu-le impuse condiţii stricte, foloasele materiale obţinute de pe urma cerșitului fiind însuşite de către membrii grupului.

Persoanele traficate, care practicau cerşetoria, erau instruite cum să „ceară”, cum să se îmbrace (sărăcăcios), cum să se poarte (să adopte o atitudine umilă, să plângă, etc.), totul sub supravegherea membrilor grupului. Dintre persoanele care au practicat/practică cerşetoria în folosul membrilor grupării au fost identificate până în acest moment un număr de 9 persoane vătămate fiind indicii că numărul acestora este mult mai mare.

Principalul mijloc prin care membrii grupului au controlat persoanele traficate s-a realizat prin sistemul „sclavie cauzată de o îndatorare”. Suspecţii fie percepeau dobânzi exorbitante persoanelor cărora le împrumuta bani cu camată, sume pe care acestea evident nu le puteau plăti fiind constrânse astfel să meargă să practice cerşetoria pentru plata datoriei impuse abuziv, fie le cereau victimelor să plătească sume exagerate pentru transportul până la destinaţie, în speţă Italia, costuri exagerate de hrană, cazare şi haine, victimele traficate nedându-şi seama că această metodă este ilegală şi abuzivă, fiindu-le indus faptul că totul face parte dintr-o tranzacţie pe care au consimţit-o.

Din investigaţiile efectuate în cauză rezultă că, în situaţia în care unii dintre membrii grupării se aflau în România, sumele de bani obţinute din practicarea cerşetoriei desfăşurate pe teritoriul Italiei de către persoanele implicate, au fost transferate prin intermediul unui serviciu de transfer rapid de bani fie de către persoanele exploatate, fie de către membrii grupării care le supravegheau pe teritoriul Italiei.

La sediul DIICOT- Biroul Teritorial Sibiu au fost aduse, în vederea audierii, un numar de 30 de persoane.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

La activități au participat și polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba-Iulia, de la Inspectoratul de Poliție Județean Sibiu, precum și jandarmi.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ