A murit actorul Ion Besoiu | Sibiul este în doliu

0

Lumea teatrului și filmului românesc l-a pierdut astăzi pe marele actor Ion Besoiu.

Artistul s-a născut la 11 martie 1931, la Sibiu și a fost actor al Teatrului de Stat din municipiu în perioada 1949-1964.

Mai jos am postat mesajul transmis de directorul general al TNRS, Constantin Chiriac, precum și lista spectacolelor în care Ion Besoiu a jucat la Sibiu.
Rămas bun, Ion Besoiu!

„Colectivul Teatrului Național „Radu Stanca”, al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, al Bursei de Spectacole și al Școlii de Teatru și de Management Cultural din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu își adună astăzi gândul bun în fața celui care a fost un simbol al Sibiului, artistul Ion Besoiu.

La 85 de ani, pleacă dintre noi unul dintre cei mai eleganți și cei mai rafinați artiști ai scenei și ai filmului românesc, probabil artistul de film cu cele mai multe roluri, artist care a debutat la Sibiu.

La Teatrul Național „Radu Stanca”, în perioada 1949-1964, a jucat în zeci de spectacole în care a triumfat, printre care celebra montare a lui Radu Stanca, „O scrisoare pierdută”, spectacol făcut în alb și negru, „Intrigă și iubire”, „Lupii”, „Trei surori” sau „Ultimul tren”.

De asemenea, la Sibiu a regizat spectacolele „Peste 20 de ani”, „Zboară cocorii” și „Un musafir picat din cer”. Discipol al lui Radu Stanca, un om care a fost, este și va fi profund legat de Sibiu, de ceea ce a însemnat zona de romantism târziu pe care o evoca „Sturm und Drang”.

Pleacă astăzi dintre noi lăsând acea efigie a cavalerului, a bărbatului frumos care va fi pretutindeni un simbol deosebit al Sibiului. Sperăm ca prietenii cu care m-am întâlnit ieri să ducă, împreună cu noi, la bun sfârșit ideea ca spațiul Casei de Cultură a Sindicatelor să se transforme într-un centru cultural care să poarte numele lui Ion Besoiu.

Noi, cu toții, îi dorim drum cu Lumină!”

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ