În România, majoritatea locuințelor din mediul rural utilizează lemne pentru încălzire șigătit, în sobe vechi cu randament scăzut.
Veniturile scăzute ale populației din mediul rural și costul în creștere al lemnelor conduc la un număr ridicat de gospodării care nu își permit încălzirea adecvată a locuinței. Lemnul trebuie să rămână o sursă importamtă pentru România, dar lemnul rezidual din procesul de întreținere și exploatare silvică a pădurii, după o uscare corespunzătoare și mai ales dupa reabilitarea cladirilor si a folosirea unor sobe cu randamente ridicate. Fără a se pune problema renunțării la lemne România are însă și resurse naturale bogate care pot constitui alternative mai ecologice față de încălzirea cu lemne, precum biomasa reziduală, biogazul și energia geotermală.
În special în mediul rural, biomasa este principalul combustibil utilizat pentru încălzire. Cantitatea de lemn de foc utilizată anual este în jur de 13,5 milioane tone/an, conform datelor din Strategia energetică națională.
Există însă și soluții alternative de încălzire, bazate pe resursele regenerabile locale existente la nivelul fiecărei comunități, ce pot asigura costuri mai mici și chiar autonomie energetică a satelor. Satele bioenergetice sunt un model european în care surse regenerabile de energie ca biomasa din agricultură și silvicultură sunt utilizate într-o centrală de cogenerare care furnizează energie satului în sisteme centralizate de încălzire. Căldura pe bază de biogaz este completată de alte surse regenerabile (de exemplu, resturi lemnoase, energie solară). Atât în cazul acestor sate bioenergetice, cât și în cazul satelor existente la noi, problema energetică trebuie să înceapă cu creșterea eficienței energetice a clădirilor (reducerea pierderilor energetice în clădiri), creșterea eficienței energetice a echipamentelor (sobe, centrale) .
După instalare, rețeaua de încălzire poate fi alimentată cu orice sursă de căldură durabilă, în funcție de dezvoltările viitoare. Pentru ca un astfel de proiect să aibă succes, un element critic este să fie convinsă comunitatea și cât mai mulți oameni din sat să se racordeze la termoficare.
Dumitru Chisalita
Presedinte AEI