Cheile Turzii, salvate cu bani europeni. Reguli mai stricte pentru turisti

0
www.ziare.com
www.ziare.com

Cheile Turzii şi Cheile Turenilor, două rezervaţii naturale din Cluj, lăsate de izbelişte decenii la rând, vor fi refăcute cu bani europeni. Vor avea administratori de parc, asemenea rezervaţiilor din Statele Unite, turiştii nu vor mai intra în voie pe domeniu, iar accesul maşinilor va fi interzis. Sunt măsuri târzii, dar binevenite, mai ales că în ultimii 20 de ani, de aici au dispărut opt specii de plante şi reptile şi zeci de vidre.

Un milion de lei au cheltuit autorităţile din Cluj-Napoca în 30 de luni pentru a pune la punct un plan de acţiuni pentru refacerea a două dintre cele mai importante rezervaţii din România, Cheile Turzii şi Cheile Turenilor. Distruse de turişti în ultimii 20 de ani, acestea vor fi administrate după modelul parcurilor naţionale din Statele Unite ale Americii.

„Avem opt specii care au dispărut. Nu au mai fost găsite în Cheile Turzii şi Cheile Turenilor, iar asta este o consecinţă clară a problemelor identificate. Turism necontrolat, păşunat excesiv şi inclusiv sporturile extreme. Sunt trei specii de plante şi avem o specie de reptile, nici vidra nu a mai fost găsită”, spune Diana Coman, manager de proiect.

Autorităţile propun angajarea unui „ranger”, care să vegheze asupra rezervaţiilor.

Statisticile arată că aproximativ 55.000 de turişti umblă în voie prin cele două rezervaţii din luna mai până în octombrie, când se încheie oficial sezonul de vizitare. Numărul lor s-a dublat în ultimii şapte ani.

„Într-o rezervaţie consacrată din Europa şi din alte ţări pe trasee se dă numai un eşantion de număr de persoane şi când iese din sistem intră celălalt tocmai pentru a nu produce perturbări majore pentru faună în special”, explică geograful Vasile Crud.

În cadrul proiectului european s-a făcut chiar şi un sistem informatic care arată prin hărţi de impact cum se distruge rezervaţia dacă sporturile extreme şi turismul vor continua.

Sursă text: Digi 24

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ