Claudiu Mureșan: Am depus o inițiativă legislativă menită să reducă din birocrația sub care statul îngroapă firmele (P)

0

Am depus în Senat o inițiativă legislativă menită să reducă un pic din birocrația sub care statul îngroapă firmele.

Inițiativa modifică Legea contabilității nr. 82/1991, înlocuind obligațiile privind arhivarea documentelor financiar-contabile ale unei societăți timp de 50 de ani, cu o perioadă de arhivare de 5 ani.

Gândiți-vă, de exemplu, că în ultimii 30 ani, peste UN MILION de firme au fost închise/radiate, numai în anul 2019, numărul acestora a fost de aproape 150.000. Toate aceste firme, în baza legii, au fost, și sunt încă, obligate să păstreze în arhivă, statele de plată, pentru o perioadă de 50 ani. O aberație, ținând cont că o societate nu poate fi radiată până nu îndeplinește condiția depunerii situațiilor financiare de lichidare/dizolvare a acesteia.

Birourile, holurile, pivnițele, magaziile companiilor mari și mici, sunt burdușite de tone de documente, îngălbenite de timp, vechi de zeci de ani… Până acum, am înțeles situația. Era nevoie de statele de plată pentru a face dovada perioadei de activitate profesională, la intrarea în pensie.

Situația s-a schimbat însă, în anul 2011, atunci când, conform Ordonanței Guvernului nr. 30/2011, angajatul poate avea acces la datele privind veniturile realizate prin simpla accesare a platformei SPV (Spațiul Privat Virtual) pusă la dispoziție de către ANAF.

Îmi doresc ca, prin această inițiativă legislativă, să ajut afacerile din România, să salveze bani, spațiu și timp, toate irosite pentru păstrarea acestor documente.

Mulțumesc colegilor care au semnat pentru această inițiativă.

Claudiu Mureșan, senator USR PLUS Sibiu

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ