Dependența de importurile în energie în Europa nu au suferit modificări importante în ultimii ani, Europa rămânând puternic dependentă de importurile de energie.
Un incident la un gazoduct din Norvegia a determinat modificări importante de preț pe burse, la fel cum se întâmpla înainte de criză în situația întreruperii gazelor din Rusia.
Analiza datelor Eurostat demonstrează că măsurile luate în ultima perioadă nu a modificat semnificativ nivelul de securitate energetică al Europei, înlocuindu-se dependența de Rusia cu dependența de alte țări. Se poate observa că dependența de importurile de energie din Rusia au scăzut de 3 ori, dar nu a fost eliminată total.
Există falsa idee că criza gazelor a determinat o schimbare radicală pe piața energiei, și gazele au fost lăsate deoparte. În fapt statistica ne arată că lucrurile nu stau deloc așa.
În ceea ce privește dependența de importurile de gaze, aceasta a crescut în ultimii ani, chiar dacă a scăzut dependența de importurile de gaze provenite din Rusia de trei ori.
DEPENDENȚA DE IMPORTURILE DE ENERGIE POST CRIZA ENERGETICĂ
- Dependența de importurile în energie în Europa nu au suferit modificări importante în ultimii ani,
- Europa rămâne puternic dependentă de importurile de energie.
- Dependența de importurile de energie din Rusia ale UE au scăzut de 3 ori, dar nu a fost eliminată total.
- Măsurile luate în ultima perioadă nu a modificat semnificativ nivelul de securitate energetică al Europei, înlocuindu-se dependența de Rusia cu dependența de alte țări.
- Dependența de importurile de gaze ale UE a crescut în ultimii ani, chiar dacă a scăzut dependența de importurile de gaze provenite din Rusia
- Au scăzut puternic cantitățile de gaze importate prin conducte din Rusia, acestea scăzând de 4 ori, dar au crescut de 3 ori importurile de gaze din Rusia prin LNG
- Singura reducere a dependenței de importuri o putem observa pe piața produselor petroliere, unde a scăzut dependența Europei de importuri cu cca 8%. Este si sectorul unde avem cea mai mare reducere a dependenței față de un produs energetic din Rusia, practic dependența față de Rusia scăzând de 6 ori.
- Dependența față de cărbunele important în UE a crescut în anii 2021 și 2022, odată cu repornirea unor centrale pe cărbune urmare a crizei gazelor și a revenit ulterior la nivelul din anul 2019. Cea mai redusă scădere a dependenței de importuri din Rusia este la nivelul cărbunelui, aceasta reducânduse cu doar 6%.
- Tările insulare se găsesc în topul țărilor dependente de energie, iar la polul opus sunt România (a 4 cea mai puțin dependentă țară din UE), înainte de Suedia, Estonia și Islanda. Româniua este cea mai puțin țară dependemtă de gazele de import și a doua cea mai puțin țară dependentă de importul de produse petroliere.
Aceaste date arată importanța energiei securitare în funcționarea Europei și cu atât mai mult a gazelor naturale în această construcție, ceea ce ar trebui să fie o lecție importantă pentru politicile publice și ar trebui să determine rapide adaptabilități pentru a se evita unele dintre crizele viitoare energetice care se prefigurează.
Dumitru Chisăliță, Președinte Asociația Energia Inteligentă