În 2018 peste trei mii de tineri au fost prezenți în Piața Mare din Sibiu, unde a avut loc deschiderea oficială a celei de a cincea ediții a Întâlnirii Internaționale a Tinerilor Ortodocși, ITO 2018, ediția a V-a, „un prilej de mare cinste și împlinire sufletească” cum avea să afirme Părintele Mitropolit Laurențiu al Ardealului.
Timpul a trecut și astăzi putem spune că privită în complexitatea forței de manifestare, Întâlnirea a schimbat pentru câteva zile fața Sibiului, cetatea Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, vorbind tuturor despre frumusețea revederii, a cunoașterii pe nume și a credinței vii în ciuda frământărilor tinereții.
În 2019 peste 700 de tineri din judeţele Braşov şi Sibiu au participat în perioada 16-18 august 2019 la „Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Arhiepiscopia Sibiului” – ITO Brașov, unde au elogiat satul tradițional românesc, evenimentul desfăşurându-se sub genericul „Credință, tradiție, tinerețe” în contextul Anului Omagial al satului românesc în Patriarhia Română,
Anul 2020 și 2021 au stat sub semnul pandemiei; o perioadă și un virus cu care am învățat să trăim deși teama a fost cuvântul cheie o bună perioadă de timp totuși prin credință și ajutor medical am mers mai departe.
2022 a fost anul în care am revenit la Braşov, în perioada 10-11 septembrie, la ITO Brașov sub genericul „Tineri pentru pace”, războiul distruge, iar pacea construieşte – relaţii, sustenabilitate, cultură, valori, o temă ce avea să ne amintească de tragedia războiului ce se desfăşoară lângă noi, în Ucraina. Mai mult decât atât ierarhul nostru i-a îndemnat pe tineri să-L urmeze pe Hristos: „Încercaţi şi voi să faceţi un exerciţiu de bunătate, căci aveţi în sufletul vostru tot ceea ce vă trebuie!”.
Astăzi, în 2023, pășim cu aceeași emoție a tinereții dar cu experiența bătrâneții în cetatea Mediașului, un loc a cărui primă atestare documentară are loc în anul 1267, și de numele căruia se leagă mai multe evenimente culturale, religioase și sociale.
Inima liturgică, de duh a ITO – Mediaș va fi catedrala „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil”, a cărei primă consacrarea a fost în 1935 de către Mitropolitul Nicolae Bălan, apoi a fost sfinţită pictura de către Mitropolitul Antonie Plămădeală în 1988, pentru ca în 2009 când pictura din interiorul catedralei a fost refăcută din nou să primească binecuvântarea Părintelui Mitropolit Laurențiu Streza.
Deschiderea oficială a Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din Arhiepiscopia Sibiului, ITO – Mediaș, va fi pe data de 9 septembrie 2023, în prezența Mitropolitului Laurențiu al Ardealului, a numeroși clerici, autorități locale și centrale și, bineînțeles, a tinerilor.
Gândul organizatorilor face ca întâlnirea de la Mediaș să aibă ca scop crearea unui cadru în care tinerii participanți să se bucure de experiențe formatoare, să trăiască sentimentul comuniunii cu tineri din alte regiuni ale județului Sibiu, să împărtășească valorile de viață creștin-ortodoxe și să fie multiplicatori ai mesajului creștin în comunitățile din care provin.
Pe lângă participarea la ateliere, slujbe, conferința din Sala Traube susținută de Prof.Univ.Dr. Adrian Opre de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, vizite la Muzeele din Municipiul Mediaș și la beneficiarii Unității Medico-Sociale (Căminul de vârstnici), tinerii se vor bucura și de concertele Direcției 5 și a Clubului Copiilor din Mediaș.
Bucuria lor este și bucuria noastră. De ce ? Simplu, pentru că doar uniți în credință, mereu împreună vom reuși să construim o lume mai bună capabilă să țină tinerii departe de tragediile care caracterizează ultima vreme.