Evenimentele realizate de Asociatia Tinerilor Maghiari din Medias, in anul 2014

0

                                                                                                                                                                                                                                                                  Comunicat de presă

madisz logoAsociaţia Tinerilor Maghiari din Mediaş a dorit şi doreşte să facă parte integrantă din comunitatea locală, judeţeană şi naţională. În decursul anului 2014 asociaţia noastră a organizat, a participat la numeroase activităţi de şi pentru tineret, atât singură cât şi în colaborare cu mai multe instituţii şi companii.

Am început anul prin realizarea agendei de evenimente şi activităţi pentru anul 2014, pe agendă regăsindu-se activităţi săptămânale, lunare şi anuale, locale judeţene şi naționale.

Printre cele săptămânale notăm:

-serile de tineret, unde tinerii şi-au petrecut timpul relaxându-se într-un cadru organizat, fie la sediul asociaţiei din Mediaş, fie în alte locaţii din oraş sau din afara localităţii. Scopul acestor seri a fost acela de a scoate tinerii din rutina zilnică şi în special din faţa calculatorului.

-seri de film organizate cu regularitate în fiecare joi seara în colaborare cu diferite agenţii de producţie de film. Printre aceste filme s-au numărat filme artistice și istorice, însă am colaborat cu profesori din liceele din Mediaş şi cu privire la filme documentare.

În categoria evenimentelor lunare organizate se numără Weekend-urile Sportive, unde îi îndrumam pe tineri să iasă din casă, din faţa calculatorului şi să trăiască într-un mod sănătos prin mişcare. Rolul acestor activităţi sportive este, pe lângă faptul că aceşti tineri se obişnuiesc cu un stil de viaţă sănătos, îşi pot dezvolta autodisciplina, lucrul în echipă, fair-play-ul şi se îndepărtează de la monotonie. La aceste activităţi sportive (fotbal de sală, fotbal de câmp, tenis de câmp, tenis de masă, baschet şi handbal) au participat atât băieţi cât şi fete.

La evenimentele anuale asociaţia noastră a reuşit să organizeze pentru a patra oară consecutiv Tabăra de Înot în cadrul proiectului „Europa Minorităţilor” unde au participat peste 60 de tineri, aceştia petrecând o săptămână din vacanţa de vară într-un cadru natural, învăţând despre diferitele metode de a petrece timpul liber, despre diferitele tipuri de minorităţi şi modul de viaţă a acestora, şi în acelaşi timp au putut să îşi însuşească cunoştinţe nautice de la profesori calificaţi.

La decernarea premiilor Galei Tineretului Sibian 2014, eveniment organizat de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Sibiu cu sprijinul partenerilor săi, Tabăra de Înot a fost desemnată câştigătoarea categoriei Dezvoltarea asociativităţii – proiecte realizate pentru minorități naționale, prin proiectul ”Europa Minorităților” ediția a IV-a, program care a avut ca viziune ridicarea nivelului calității de percepție în rândurile minorităților naționale.

Voluntarii din cadrul asociaţiei au participat la Tabăra UE organizată de Conferinţa Tineretului Maghiar din România. În cadrul acestei tabere au avut loc activităţi privind viaţa tinerilor din România, în comparaţie cu tineri din alte ţări ale Uniunii Europene.

În luna august 2014 am avut onoarea de a fi oaspeții organizației IKSZ din Ungaria, organizație care ne-a invitat la o tabără organizată la Balatonkerese, Ungaria, unde am putut să observa modul de organizare, și gândire a unei organizații dintr-o țară diferită.

În luna octombrie, UTDM Mediaș a organizat pentru a întâia oară Tabăra Bobocilor. Principalul obiectiv al taberei a fost de a aduce elevii din clasa a IX-a mai aproape de asociațiile de tineret din oraș, de a le prezenta concepția voluntariatului și nu în ultimul rând de a le prezenta o altă concepție a „tineretului”.

UTDM Mediaș a participat la Academia MIÉRT, organizată de Conferința Tineretului Maghiar din România, eveniment desfășurat în data de 7-9 noiembrie, unde cei prezenți au avut ocazia să participe la seminarii pe teme precum tineretul și sportul.

Începând cu luna noiembrie a anului 2014 asociaţia tinerilor maghiari din Mediaş este pentru a 2 oară parteneră la campania de caritate „Hrăneşte un zâmbet” desfăşurată în localitatea Mediaş pe parcursul lunilor noiembrie-decembrie, campanie în care s-au putut dona alimente neperisabile care au ajuns, în două tranşe, la nevoiaşi.

În data de 15 noiembrie am fost parteneri în organizarea evenimentului Zilele Szórvány. De-a lungul timpului, Zilele Szórvány a devenit un eveniment cu importanță majoră în viața maghiarilor care trăiesc în România, deoarece au ocazia de a discuta prin intermediul programului problemele pe care le înfruntă o comunitate mai restrânsă ca număr, dar puternică, unită.

În anul 2014 Mediașul și Sibiul au fost gazdele evenimentul Zilele Szórvány, organizarea acestui eveniment devenind un obicei pentru comunitatea maghiară. În cadrul programului am avut deosebita plăcere de a prezenta cei 25 de ani de activitate a asociației tinerilor maghiari din Mediaș.

Pe parcursul anului 2014 am participat la organizarea „Festivalului de dansuri populare Vándorcsizma” ed. a XII-a la Mediaş și în nordul judeţului Sibiu, unde au participat 10 formaţii de dansuri populare atât din judeţul Sibiu cât şi din judeţele Mureş, Covasna și Hunedoara.

Tinerii din asociaţia noastră sunt co-organizatori la cel mai mare eveniment cultural maghiar din judeţul Sibiu, Zilele Culturale Maghiare din judeţul Sibiu ediţia a XVI.-a, care s-a desfăşurat pe parcursul a 10 zile în mai multe localităţi din judeţ, cu peste 30 de evenimente cultural-educative atât pentru tineri cât şi pentru comunitate.

În luna decembrie asociația noastră a organizat în colaborare cu parohia romano-catolică din Mediaș, a treia oară Sceneta de Crăciun, eveniment la care au participat 40 de tineri maghiari din Mediaș. Prin această scenetă am reușit să aducem bucurii, în pragul sărbătorilor, în sufletele comunității maghiare din Mediaș, Dumbrăveni, și Copșa Mică.

În același timp asociația noastră răspunde lunar pentru editarea, publicarea și distribuția ziarului local “Nagy-Küküllő”, publicul țintă fiind comunitatea maghiară din județul Sibiu, pentru care se tipărește ziarul într-un tiraj de 2000 de exemplare. Totodată cu ajutorul voluntarilor asociației administrăm pagina web www.medgyes.ro prin editarea și publicarea de articole, anunțuri privind viața culturală din Mediaș și din județul Sibiu.

Nu în ultimul rând asociaţia tinerilor maghiari din Mediaş a organizat şi a luat parte la organizarea diferitelor comemorări organizate în majoritatea localităților din judeţul Sibiu.

Mulțumesc pe această cale tuturor partenerilor, sponsorilor, colaboratorilor și nu în ultimul rând tinerilor voluntari care ne-au fost alături în organizarea acestor evenimente cultural-educative.

Balázs Botond
Preşedinte UTDM Mediaş

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ