Fundația Michael Schmidt a prezentat campania Etnicii germani. 100 de destine în secolul românesc la Muzeul ASTRA

0
Credit foto: Silviu Popa
         Credit foto: Silviu Popa

Fundația Michael Schmidt a prezentat campania „Etnicii germani. 100 de destine în secolul românesc” în cadrul unui eveniment, care a avut loc ieri, organizat în parteneriat cu Muzeul ASTRA din Sibiu.

Fundația Michael Schmidt se implică în fiecare an în proiecte ce vizează conservarea și promovarea culturii săsești din Transilvania, iar în toamna anului trecut, a lansat campania „Etnicii germani. 100 de destine în secolul românesc”, pentru a sublinia rolul etnicilor germani și contribuția acestora la dezvoltarea României. Dedicată centenarului, campania cuprinde 10 scurtmetraje, în cadrul cărora 10 etnici germani își spun povestea și poate fi urmărită pe site-ul www.fundatia-michael-schmidt.org/100deetnicigermani/.

Credit foto: Silviu Popa
      Credit foto: Silviu Popa

Vizionarea câtorva dintre scurtmetrajele campaniei, la Muzeul ASTRA din Sibiu, a fost prilejuită de marcarea zilei de naștere a istoricului și scriitorului sas din Transilvania, Emil Sigerus a cărui nume îl poartă muzeul de etnografie săsească din cadrul Complexului Național Muzeal Astra.

„Astăzi este o zi importantă pentru Muzeul ASTRA, pentru că este de consemnat în istorie faptul că un asemenea eveniment se desfăşoară la noi. Mai mult decât atât, astăzi 19 februarie 2019 îl comemorăm pe Emil Sigerus al cărui nume îl poartă Muzeul de Etnografie Săsească. Vă mulţumesc şi mă simt onorat că aţi decis ca Muzeul ASTRA să fie gazda acestui eveniment.” a declarat Ciprian Anghel Ștefan, Directorul general al Muzeului ASTRA.

Evenimentul din 19 februarie s-a bucurat de prezența unora dintre etnicii germani ale căror scurtmetraje au putut fi urmărite pe tot parcursul după-amiezii, respectiv Liana Iunesch, pedagog și conf. univ. dr. la Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu și Klaus Birthler, architect, dar și a unor invitaţi de seamă precum Paul Jürgen Porr, Președintele Forumului Democrat al Germanilor din România; Martin Bottesch, Președintele Forumului Democrat al Germanilor din Transilvania; Klaus-Martin Untch, preot la Parohia Evanghelică CA din Sibiu; și Ciprian Anghel Ștefan, Directorul general al Muzeului ASTRA.

Urmate de discuții libere, clipurile care au fost prezentate în Sala Auditorium a Muzeului ASTRA din Sibiu, în completarea trailerului oficial al campaniei, au aparțin următorilor protagoniști:

  • Liana Iunesch, pedagog și conf. univ. dr. la Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu;
  • Klaus Birthler, architect.

 Poveștile de viață ce au fost expuse prin intermediul scurtmetrajelor reprezintă modele inspiraționale atât pentru generațiile actuale cât și pentru generațiile viitoare, etnicii germani prezentați în cadrul campaniei noastre contribuind, prin acțiunile proprii, ca România să se dezvolte sau să fie mai bine promovată în întreaga lume.

Despre Fundația Michael Schmidt

Fundația Michael Schmidt, înființată în 2010, are ca scop principal conservarea patrimoniului cultural săsesc, precum și dezvoltarea de proiecte educaționale pentru promovarea limbii germane în România. Printre proiectele implementate de fundație se numără: festivalul Săptămâna Haferland, cel mai mare eveniment local dedicat promovării zonei săsești din Transilvania; bursele Deutsch hat Klasse pentru viitoare cadre didactice în clase cu predare în limba germană; materiale didactice pentru clasele cu predare în limba germană; restaurarea orgii bisericii din Criț; finanțarea filmului Orgile din Transilvania, o întoarcere în timp; reconstruirea casei parohiale din Criț după planurile inițiale, redată circuitului turistic sub denumirea de Casa Kraus; editarea volumelor Povestea sașilor din Transilvania spusă chiar de ei și Criț, istoria, poveștile și viața unui sat de sași în limba română și germană; parteneriate culturale cu manifestări de renume precum Sonoro Conac și Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu.

Despre Muzeul Astra Sibiu

Muzeul Astra din Sibiu este cel de-al doilea muzeu în aer liber din lume, ca mărime și a fost deschis publicului în 1967. Pe suprafața acestuia există mai mult de 300 de clădiri, precum şi mori de vânt, mori de apă, prese gigantice pentru vin, fructe şi ulei, forje şi structuri hidraulice, cu stiluri arhitecturale din mai multe părţi ale României. Muzeul a fost deschis în 1967, iar în 1989 se adaugă sectorul monumentelor de utilitate publică și socială (biserică, școală, cârciumă, popicărie). Suprafața totală a acestuia este de 96 de hectare și aproximativ 16.000 de piese sunt expuse în muzeu sau în interiorul clădirilor. Complexul Muzeal include atât Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului, cât și Muzeul Civilizației Transilvane, Muzeul Franz Binder, Muzeul Emil Sigerus și festivalul Astra Film.

Membru de onoare al Muzeului de Artă Populară din Viena, Emil Sigerus se numără printre membrii fondatori ai Siebenbürgischer Karpatenverein (Asociația Carpatină Transilvană) și al Asociației Sebastian-Hann, și este autorul colecției editate în 1906 cu modele de broderii săsești intitulată Siebenbürgisch-sächsische Leinenstickerei (Broderii pe pânză a șașilor transilvăneni) contribuția sa la păstrarea moștenirii sașilor reprezentând și motivul pentru care Muzeul dedicat acestora din cadrul Complexului Muzeal Astra îi poartă numele.

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ