Câteva sute de persoane au ieșit din cotidianul zilnic și au venit duminică, 30 iulie, în zona centrală a localității Micăsasa, vizavi de cel mai important obiectiv turistic din zonă, Castelul Brukenthal.
Am ajuns în localitate puțin după ora 11:00. Aici l-am întânit pe Max, președintele Asociației Române despre Mâncare, cel care se asigură că toate pregătirile decurg conform programului.
Alături de Max este o întreagă echipă care pune umărul ca totul să iasă perfect. Îi regăsim aici pe Timotei Păcurar, edilul-șef din Micăsasa, care devenea la 29 de ani cel mai tânăr primar din istoria județului Sibiu și Adrian Suciu, prietenul de nădejde care a renunțat la o funcție de conducere în Transgaz pentru a-și ajuta prietenul acasă la Micăsasa.
Încă de la bun început am remarcat întreaga zona verde și bătrânii pomi care asigură o umbră atât de necesară într-o zi toridă de vară.
Asociaţia Română despre Mâncare a demarat în această vară o serie de proiecte dedicate culturii şi diversităţii gastronomice, sub titulatura ,,România cu Bun Gust”, organizatorii continuând în Micăsasa cu cel de al doilea eveniment intitulat ,,Micăsasa cu Bun Gust pe Via Transilvanica”.
Proiectul răspunde nevoii de promovare a culturii și diversității gastronomice specifice regiunii de nord a județului Sibiu, dezvoltării activităților în natură și promovarea obiectivelor turistice zonale precum Castelul Brukenthal și traseul de drumeție Via Transilvanica.
Cei prezenți au avut ocazia să descopere gastronomia locală prin intermediul prezentărilor și degustărilor, ceea ce le-a permis să se familiarizeze cu ceea ce înseamnă cultura și tradițiile culinare specifice acestei regiuni.
Ar mai fi de menționat că acțiunea facilitează crearea de colaborări între producătorii locali, pensiuni și restaurante din zonă, luând parte producători locali de: fructe, legume, brânzeturi, ulei, săpun, etc.
A fost un eveniment în care s-a pus preț pe calitate și nu pe cantitate. Am avut de ales între legume proaspete, siropuri naturale, limonadă rece, zacuscă, săpunuri naturale sau lumânări artizanale și plăcinte calde (cele mai cerute).
În paralel, natura a fost darnică cu musafirii, care au avut de ales între drumeție ghidată pe Via Transilvanica, plimbări cu trăsura sau călare și respectiv plimbări cu placa pe Târnava Mare (Stand Up Paddling), un sport mai aparte.
Ovidiu Birloncea a încântat copiii prezenți la eveniment printr-un workshop de sculpură, prin care aceștia au putut să își arate măiestria cu dalta și ciocanul.
Nu a lipsit nici muzica live (Claudia Trif și alți copii talentați) care a fost deosebită, atât la vioară, cât și la chitară.
Practic, cei care au venit să se bucure de o zi specială, s-au alăturat conceptului ”Liber în aer liber”, promovat de partenerii evenimentului cofinanțat de Consiliul Județean Sibiu prin Agenda Culturală și Programul Acțiunilor pentru Cultură și Dezvoltarea Comunității Locale: Primăria Comunei Micăsasa, Asociația Județeană de Turism Sibiu – Programul Anii Drumeției și respectiv Asociația ACT Sibiu.
Obiectiv Media a remarcat că dincolo de scopul principal al evenimentului, oganizatorii au reușit să adune în același loc persoane de toate vârstele, oameni de calitate, care au socializat față în față și nu prin ecranul sau camera telefonului mobil.
Asociaţia Română despre Mâncare se gândește deja la următoarea ediție dorind să îmbunătățească substanțial întreg proiectul, punând accent pe procesul de reabilitare – modernizare a Castelului Brukenthal Micăsasa, considerându-l unul dintre cele mai importante obiective turistice din județul Sibiu.
Vom reveni cu un filmuleț zilele următoare, care vă va confirma cele spuse mai sus.