Gripa a mai facut o victima. O femeie din Mosna a murit la Spitalul Muncipal Medias

0

gripa spitalÎn ultimele 2 săptămâni am înregistrat la nivelul judeţului Sibiu, o creştere marcată a numărului de îmbolnăviri prin infecţii respiratorii acute, pneumonii şi cazuri clinice asemănătoare cu gripa.

De asemenea, a crescut şi numărul cazurilor cu manifestări clinice severe – SARI (infecţie respiratorie acută severă) şi s-au înregistrat 3 decese – 3 cazuri confirmate cu GRIPA (1 caz tip AH3, la un tânăr de 20 ani, din Avrig, 1 caz tip AH1 pandemic, femeie de 61 ani, din Sibiu şi 1 caz tip B, femeie, 58 ani din Moşna).

Dintre cele 3 cazuri, 2 prezentau factori de risc (diabet, obezitate, HTA, sechele AVC), iar primul caz s-a complicat cu o endo- şi pericardită, toate acestea favorizând evoluţia gravă şi decesul.

Reprezentanții DSP Sibiu spun că toată această situaţie a survenit într-un context general, datorat, pe de-o parte, refuzului unei părţi a populaţiei de a se vaccina, iar pe de altă parte, faptului că o bună parte dintre cei afectaţi se tratează singuri, la domiciliu, fără recomandare medicală şi apoi se prezintă tardiv în serviciile de urgenţă, atunci când au apărut deja complicaţii, iar starea pacientului este extrem de gravă.

Recomandările DSP:

În acest context epidemiologic, recomandăm cu insistenţă populaţiei să respecte normele generale de igienă şi prevenire a bolilor cu transmitere pe cale respiratorie, să evite automedicaţia şi să se prezinte la medic, la primele semne de boală:
-păstrarea unei igiene corporale riguroase, cu spălarea frecventă a mâinilor, ori de câte ori este nevoie, dar mai ales după suflarea nasului, tuse, strănut şi contactul cu persoane bolnave.

-evitarea, pe cât posibil, a aglomerărilor umane şi a contactului cu persoanele bolnave sau suspecte de gripă.
-izolarea bolnavului de restul familiei, într-o cameră corespunzătoare din punct de vedere igienic (luminoasă, aerisită, suficient de încălzită: 24 – 25 grade Celsius); menţinerea la domiciliu a copiilor bolnavi, pentru evitarea transmiterii bolii în colectivitate.
-se vor utiliza batiste igienice personale, în caz de tuse sau strănut.
-aerisirea încăperilor sau a birourilor, cu menţinerea unei temperaturi de 20-21 grade Celsius.
-regim alimentar bogat în proteine, legume şi fructe, vitamine.

Conform specialiştilor, cei care doresc sau li se recomandă de către medic, se mai pot vaccina, cu vaccin achiziţionat din farmacii, deoarece stocul de vaccin antigripal pentru sezonul 2014-2015, din cadrul Programului Naţional de Imunizări al MS, a fost epuizat.

DSP a emis o atenţionare şi către medicii de familie, prin care li se solicită să-şi sporească gradul de atenţie acordat suspiciunilor de GRIPĂ la toţi pacienţii cu boli cronice, gravide şi persoanele peste 65 ani, să recomande tratamente antivirale (deoarece mulţi dintre pacienţi nu sunt vaccinaţi), să colaboreze cu specialiştii în boli infecţioase şi să prescrie cu prudenţă antibioticele, doar în cazurile de complicaţii bacteriene.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ