Groapa de deșeuri din Gura Câmpului a fost închisă, după ce a funcționat ILEGAL

0
 Foto arhivă

Groapa de depozitare a deșeurilor inerte din cartierul Gura-Câmpului (zona ANL-uri) aflară sub administrarea societății de salubritate Eco-Sal a fost închisă.

Inițial Comisariatul Județean Sibiu al Gărzi Naționale de Mediu a scos în evidență deficiențe considerabile pe linia gestionarării deșeurilor rezultate din activitatea de   construcții / demolări.

Concret, pe terenul în suprafață de 2,77 ha, Primăria Mediaș a decis în 2014 deschiderea unui perimetru de depozitare/gestionare a deșeurilor provenite din construcții și demolări generate pe raza municipiului (utilizatori casnici și non-casnici, fără a lua în considerare cadrul legal pentru o astfel de funcțiune, respectiv HG 349/2005, privind depoyitarea deşeurilor şi normativul tehnic pentru depozitarea deşeurilor, aprovat prin OMMGA 757-2004.

Aminteam mai sus de anul 2014,, pentrul că în şedinţa din data de 31.04.2014 a fost emisă Hotărârea Consiliului Local Mediaş nr 100), aprobată de toţi cei 21 de consilieri locali în funcţie la acea vreme) ce stabilea la art.1, (alin 1) locaţia destinată depozitării deşeurilor provenite din construcții / demolări în cartierul Gura-Câmpului (zona ANL-uri).

La solicitarea Obiectiv Media, privind motivul închiderii gropii de deşeuri din respectiva zonă, instituţia Gărzii de Mediu a explicat:

„Atenţionată sever în privinţa legalităţii dezvoltării unui astfel de depozit ce nu întruneşte cerinşele legale de operare, Primăria Mediaş solicită prin adresa scrisă nr 8411/27.04.2017 un punct de vedere din partea APM Sibiu, remis solicitantului în scurt timp, cu următoarele prevederi:

– reglementarea activităţii privind depozitarea deşeurilor se face cu respectarea prevederilor legislaţiei de mediu în vigoare, prin emiterea acordului şi sau autorizaţiei de mediu.

– Pentru toate etapele de proiectare, construcţie, exploatare, închidere şi monitorizare post-închidere a unui depozit de deşeuri se respectă prevederile Normativului tehnic, aprobat prin OMMGA 757-2004″.

În urma acestui punct de vedere primit de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Sibiu, Primăria Mediaş şi operatorul de salubritate Eco-Sal a decis închiderea zonei de depozitare a deşeurilor din construcţii şi demolări, motivul fiind reprezentat de lipsa actelor de reglementare ce trebuiesc solicitate şi obţinute pentru buna funcţionare a unui astfel de depozit.

Obiectiv Media a mai solicitat Gărzii de Mediu Sibiu prezentarea unei metode alternative de gestionare a acestor tipuri de deşeuri, în ideea în care probabil sunt persoane care nu au unde depozita aceste deşeuri, având în vedere închiderea zonei mai sus amintite.

„Operatorul de salubritate Eco-Sal este abilitat şi autorizat să asigure precolectarea şi transportul containerizat al deşeurilor provenite din construcţii şi demolări, de la persoane fizice şi juridice, pe toată zona de nord a judeţului Sibiu, urmând astfel procesul legal de prelucrare-manipulare ulterioară, respectiv mărunţire/ consacare, valorificare sau eliminare finală în locaţii autorizate în acest sens”, au conchis reprezentanţii Gărzii de Mediu Sibiu.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ