Interventie chirurgicala ortopedica, realizata in premiera nationala la SCJU Sibiu

0

Marţi, 23 septembrie 2014, în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, a avut loc o intervenţie chirurgicală ortopedică în premieră naţională. Această Intervenţie chirurgicală a constat în desprinderea şi refixarea labrumului articular (un inel fibros de la periferia articulaţiei, care are rol în stabilizarea şoldului), pentru o pacientă de 26 de ani din Baia Mare. Intervenţia s-a realizat prin procedura atroscopiei de şold.

Intervenţia deosebit de complexă a fost realizată de către Dr. Radu Sorin Fleacă, medic primar specialitatea ortopedie şi traumatologie, în cadrul Secţiei Clinice Ortopedie Traumatologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu.

Dr. Radu Fleacă este printre puţinii ortopezi din România care efectuează intervenţii chirurgicale prin utilizarea tehnicilor artroscopice la nivelul şoldului, având cea mai mare experienţă în acest domeniu pe plan naţional.

Operaţia a durat două ore şi jumătate şi a fost un succes iar pacienta a fost externată în cursul zilei de miercuri, evoluţia ei fiind foarte bună.

„Diagnosticul pentru pacientă a fost <Impingement acetabulo-femural drept de tip Pincer>. Datorită faptului că acest tip de intervenţie se adresează unei patologii relativ nou definită, este dificil de transpus diagnosticul într-un limbaj mai puţin tehnic. Practic este vorba despre un conflict mecanic între capul femurului şi bazin la nivelul articulaţiei şoldului, pentru care a trebuit remodelat tavanul cotilului. Operaţia a presupus realizarea a trei incizii (fiecare a 5 mm), fiind una minim invazivă, ceea ce este un mare avantaj pentru pacient. Prin aceste incizii s-a realizat fixarea labrumului articular, cu ajutorul a trei ancore speciale din material bioresorbabil”, a explicat Dr. Radu Fleacă.

Artroscopia de şold s-a dezvoltat în ultimii 10 ani foarte mult la nivel global şi există pe plan extern medici ortopezi care se ocupă doar de această tehnică operatorie minim-invazivă. Artroscopia este o procedură chirurgicală cu ajutorul căreia medicul ortoped poate vizualiza, diagnostica şi trata problemele apărute în interiorul unei articulaţii, prin introducerea prin incizii mici a unei camere de luat vederi (artroscop) si a unor instrumente speciale. Imaginile captate de acest sistem de achzitie de imagine sunt transmise către un monitor iar medicul chirurg realizeaza interventia prin urmarirea in timp real a imaginilor captate. Practic, este nevoie de un instrumentar special foarte scump, care necesită un efort financiar suplimentar din partea cadrului medical.

„Înainte de utilizarea tehnicilor artroscopice la nivelul şoldului, aceste boli se rezolvau doar printr-o intervenţie majoră, cu deschiderea largă a şoldului, cu toate complicaţiile şi impedimentele care decurg dintr-o astfel de procedură. Marele avantaj al acestei noi tehnici este că pacientul poate călca imediat pe picior, este externat a doua zi după operaţie şi îşi poate relua activităţile sportive la trei luni de la intervenţie. De aceea încerc să promovez cât mai mult faptul că anumite probleme ortopedice se pot rezolva prin intervenţii-minim invazive şi mă bucur că am putut realiza o astfel de intervenţie dificilă, în premieră la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu ”, a mai declarat Dr. Fleacă.

După operaţie, pacientul va efectua tratament de recuperare post-operatorie (fizioterapie, kinetoterapie) şi se va prezenta periodic la control.

„Aveam această problemă la şoldul drept de foarte multă vreme şi nu am găsit o explicaţie şi un diagnostic clar. Pe lângă durerile mari şi disconfortul inevitabil, această afecţiune mă împiedica să practic activităţi sportive de recreere cum ar fi schi sau jogging. La recomandarea unui alt pacient (n.a. – cu o altă afecţiune), am ajuns la dl. Dr. Fleacă pentru un consult de specialitate şi astfel am aflat de posibilitatea intervenţiei chirurgicale. Mă bucur că mi s-a ivit această şansă şi sper că problemele mele s-au încheiat şi am mari speranţe în acest sens”, a declarat A.M, pacienta în vârstă de 26 de ani din Baia Mare.

„Ne bucurăm că la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu a fost realizată o nouă premieră medicală, fapt care confirmă că avem medici de o înaltă ţinută profesională. Ne aflăm într-un cursă continuă pentru dezvoltarea condiţiilor de tratament şi creşterea calităţii serviciilor medicale şi cred că deja putem discuta de o importanţă regională în ceea ce priveşte instituţia noastră. Vom sprijini şi pe viitor cu tot ceea ce putem cadrele medicale pentru că activitatea şi realizările lor sunt primele argumente ale unui spital de referinţă”, a declarat Dr. Vasile Spinean, managerul SCJU Sibiu.

Cine este Dr.Radu Sorin Fleacă ?

Dr. Radu Sorin Fleacă și-a început cariera la SCJU Sibiu în anul 1998 ca medic rezident de ortopedie. În anul 2002 a devenit medic specialist ortoped iar în anul 2008 a obţinut calificarea ca medic primar, specialitatea ortopedie-traumatologie. De asemenea, Dr. Fleacă deţine competenţe în chirurgia artroscopică, este doctor în ştiinţe medicale şi Şef de Lucrări în cadrul Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu. Totodată, Dr. Fleacă este, din anul 1997, şi specialist în Medicina de Urgenţă.

Dr. Radu Fl

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ