Investitiile in agricultura, zootehnie si agroturism, prioritare pentru sibieni

0

infobizz3Centrul de Informare și Asistență în Afaceri InfoBiz a organizat vineri, 27 martie, la Arpașu de Jos, o întâlnire cu cetățenii interesați de accesarea fondurilor europene. Evenimentul face parte din campania de informare desfășurată de Centrul InfoBiz, intitulată „Cu bani europeni pe drumul spre succes“.

Scopul acestei campanii este de a atrage atenția atât a mediului privat, cât și a celui public asupra posibilităților de dezvoltare economică sau comunitară cu bani de la Uniunea Europeană. Centrul InfoBiz va organiza în următoarele două luni alte întâlniri similare în zone diferite ale județului Sibiu, o nouă întrunire având loc săptămâna viitoare la Ocna Sibiului.
Evenimentul s-a bucurat de prezența a peste 30 de persoane interesate de accesarea fondurilor europene și a primarilor din comunele Arpașu de Jos și Cârțișoara. Dezvoltarea potențialului turistic, prin construirea de pensiuni, amenajarea de spații recreative, precum și instalarea tinerilor fermieri drept șefi ai exploatațiilor agricole, investițiile în dezvoltarea fermelor au fost principalele subiecte de interes reliefate de cei prezenți la întâlnire.

Criteriile necesare pentru îndeplinirea condițiilor de eligibilitate atât a proiectului, cât și a beneficiarului, noutățile aduse de Programul Național de Dezvoltare Rurală pentru perioada 2014-2020, precum și etapele pe care trebuie să le parcurgă un proiect de la idee până la implementare au fost detaliate de către experții în accesarea fondurilor europene ai Centrului InfoBiz.

Prezent la eveniment, Bogdan Gliga, le-a împărtășit celor prezenți din experiența sa privind accesarea fondurilor europene, având în implementare un proiect ce vizează construcția unei pensiuni. „Un prim pas pe care trebuie să îl faci în momentul în care te-ai hotărât să accesezi bani europeni este să îți înțelegi foarte bine proiectul, iar ulterior să cauți cel mai bun consultant. Deși am întâmpinat dificultăți în derularea investiției, dacă aș da timpul înapoi aș face același lucru pentru că bani europeni sunt un sprijin important când vrei să ai propria afacere“ a subliniat Bogdan Gliga.

„Centrul de Informare și Asistență în Afaceri InfoBiz, drept organizație a oamenilor de afaceri, își propune să informeze antreprenorii, să atraga atenția celor care încă nu au o afacere, dar se gândesc să pună bazele uneia, asupra acestei oportunități de a cunoaște succesul utilizând fonduri europene nerambursabile. Zonele rurale ocupă un rol socio-economic important în România deoarece reprezintă mare parte din suprafața totală a țării, iar pe acest teritoriu locuiește 45% din populația țării. Agricultura reprezintă alături de turism, domeniul cu potențialul de dezvoltare cel mai ridicat. România este a treia țară a Uniunii Europene ca grad de fărâmițare a exploatațiilor agricole, însă pentru ca agricultura să redevină un motor al economiei, este nevoie nu să exportăm materii prime agricole, ci produse agroalimentare procesate. Pe de altă parte, dezvoltarea serviciilor de agroturism pot crește gradul de atractivitate al zonelor rurale și reduce tendința cetățenilor de a migra spre mediul urban“, a declarat președintele Centrului InfoBiz, Ciprian Faraon.

infobizz2

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ