Muzica militara orientala, in premiera in Romania, la Sibiu

0

Muzică militară orientală – în premieră în România, concerte acapella şi de chitară clasică, jazz şi muzică de cameră sunt câteva dintre propunerile celei de-a XII-a ediţii a festivalului contemporan ICon Arts, ce va începe la sfârşitul lunii iulie.

Timp de zece zile, Festivalul ”ICon Arts”, ce va avea loc între 24 iulie şi 2 august, aduce la Sibiu, cu ocazia acestei ediţii, artişti din Ungaria, Germania, Coreea de Sud şi Liban, alături de câţiva din cei mai apreciaţi muzicieni români, dar şi unii din cei mai promiţători tineri artişti. Dacă festivalul începe pe sunet de chitară clasică, ce va răsuna în bătrâna biserică de la Biertan, finalul acestuia va fi marcat cu un concert de gală, în cetatea de la Cisnădioara. Majoritatea concertelor vor avea loc la Sala Thalia din Sibiu.

Iubitorii muzicii corale sunt aşteptaţi luni, 28 iulie, de la ora 19.00, în Sala “Thalia”,
la un concert acapella, ce va parcurge diferite perioade şi curente muzicale, din Renaştere până în contemporaneitate. Acesta va fi susținut de ansamblul ”Vox Medicalis”, format din studenți ai Facultății de Medicină din București. Corul a luat fiinţă în 2009 şi s-a impus ca unul dintre cele mai apreciate coruri semi-profesioniste din România, concertând pe cele mai mari scene ale Capitalei.

În premieră pentru România, ”Festivalul ICon Arts Celebrates!” aduce la Sibiu un inedit program muzical cu specific militar oriental. Marți, 29 iulie, de la ora 19.00, în Sala “Thalia” a Filarmonicii de Stat din Sibiu va avea loc concertul ”Muzici militare din Orient”, susținut de Fanfara Armatei Naționale Libaneze (Beirut), condusă de colonelul Appollo Succar. Concertul are și un invitat special, şi anume Fanfara Academiei Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” din Sibiu.

Ansamblul ICon Arts, prezență nelipsită din cadrul Festivalului cu același nume, propune miercuri, 30 iulie, de la ora 19.00, în Sala “Thalia”, un interesant concert dedicat premierelor, sub bagheta îndrăgitului dirijor sibian Gabriel Bebeșelea. Publicul va avea parte de trei prime audiții absolute, realizate de câștigătorii programului ”compozitor în rezidență”, anume Edmund Hunt – Marea Britanie, Joshua Hey – SUA și Shuying Li – China.

În aceeaşi seară va avea loc și premiera românească a lucrării ”Scene” de Jonathan Harvey, o bijuterie a muzicii contemporane britanice, în interpretarea solistică excepțională a violonistului Ladislau Csendeș, ce aniversează, cu această ocazie, 40 de ani de activitate artistică.

Ladislau Csendes este unul dintre cei mai apreciaţi violonişti români. Născut în 1964, a terminat în 1991 studiile Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti. A avut turnee artistice în peste 24 de ţări, printre care Elveţia, Franta, Germania, Marea Britanie, Singapore. Repertoriul său cuprinde lucrări din Bach, Bartók, Beethoven, Brahms, Ceaikovski, Enescu, Fauré, Franck, Haydn, Hindemith, Kurtág, Ligeti, Mozart, Paganini, Ravel, Schubert, Schumann, Snittke, Stravinski, Vivaldi, Yuasa. În prezent, este conferenţiar universitar la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti (din 2004), solist instrumentist al Orchestrei Naţionale Radio (1994) şi membru al Societăţii Române Mozart (2000). Susţine cursuri de muzică nouă, contemporană, în cadrul Academiei ICon Arts, unde se află încă de la prima ediţie, din 2003.

Iată și programul complet:

Programul Festivalului de Muzica Contemporana ICon Arts – Celebrates (XII)
23 Iulie – 3 August 2014, Sibiu

Joi, 24 iulie, ora 18.00 – Biserica cetate Biertan
Recital de chitară, program clasic. Reinbert Evers (Germania) și Sung Jin Kim (Coreea de Sud)

Vineri, 25 iulie, ora 19.00 – Sibiu, Sala “Thalia” a Filarmonicii de Stat
Recital de chitară, program contemporan. Reinbert Evers (Germania), Sung Jin Kim (Coreea de Sud) și Teodora Circiumaru (clavecin)

Sâmbătă, 26 iulie, ora 21.00 – Cisnădioara, Apfelhaus
„Jazz moves 2.0”, cu Luiza Zan & Peter Sarik Trio (Ungaria) Recital de jazz și dans contemporan. Invitat: Andreea Novac.

Luni, 28 iulie, ora 19.00 – Sibiu, Sala “Thalia” a Filarmonicii de Stat
Corul Vox Medicalis al studentilor de medicina si farmacie Carol Davila din Bucuresti

Marţi, 29 iulie, ora 19.00 – Sibiu, Sala “Thalia” a Filarmonicii de Stat
Concert ICon Arts Ensemble, dirijor Gabriel Bebeselea
Solist: Ladislau Csendes (“Scene” de Jonathan Harvey; premiera absoluta romaneasca)

Miercuri, 30 iulie, ora 19.00 – Sibiu, Sala “Thalia” a Filarmonicii de Stat
Muzici militare din Orient
Interpretează: Fanfara Armatei Naționale Libaneze (Beirut)
Invitat: Fanfara Academiei Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu”

Joi, 31 iulie, ora 19.00 – Sibiu, Sala “Thalia” a Filarmonicii de Stat
Workshop în concert. Invitați: Oana Vișenescu – muzică de cameră, Alexandru Anastasiu – vibrafon, Godri Orban – fagot.

Vineri, 01 august, ora 12.00 – Sibiu, Filarmonica de Stat Sibiu
Conferință și proiecție video “Mircea Tiberian – 40”

Vineri, 01 august, ora 19.00 – Sibiu, Sala “Thalia” a Filarmonicii de Stat
”ICon Arts Celebrates” – Mircea Tiberian & Friends
Participă: Luiza Zan, Mircea Tiberian, Chris Dahlgren (SUA) și John Betsch (SUA). Coregrafia: Andreea Novac, regia: Paul Sorin Damian, scenografia: Simona Marcu.

Sâmbătă, 02 august, ora 12.00 – Cisnădioara, Cetatea fortificată
ICon Arts Gala. Diplome workshop, concert final.

Afiş Muzică militară orientală

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ