”Noaptea tuberozelor”, o reușită parfumată

0

La Hoghilag, jud. Sibiu, s-a desfășurat, la sfârșitul săptămânii trecute, prima ediție a manifestării ”Noaptea tuberozelor”. Organizat la inițiativa primarului recent ales, Nicolae Lazăr, și a câtorva localnici inimoși, evenimentul s-a bucurat de un real succes. Turiști veniți din toate colțurile țării, în ciuda promovării aproape în ultimele momente, au umplut până la refuz curtea Bisericii Evanghelice Fortificate din Hoghilag.

La poarta bisericii, câteva domnișoare îi întâmpină pe turiști cu bucățele de brânză, producție locală, și vin de zmeură, tot o specialitate a locului. După câteva cuvinte de bun venit, adresat de oficialități, cei mai mulți turiști s-au îndreptat spre plantațiile de tuberoze, într-un tur ghidat. Sătenii i-au întâmpinat pe toți cu drag, cu răbdare, cu informații despre flori, dar nu numai. La lăsatul serii, parfumul tuberozelor îi cuprinde pe toți. Unii, veniți de peste mări și țări, își exprimă uimirea de a nu fi văzut nicăieri, pe drumurile europene străbătute, asemenea plantații. Cu atât mai mare mândria celor de aici, așadar.

În curtea bisericii, înghesuială și la standurile cu produse locale : miere în cele mai diverse combinații și arome, vin de câteva soiuri, produse lactate, legume, porumb fiert, bulz, plăcinte. Foarte mulți, la standul Fetei care gătește cu flori. Nu știu câți dintre spectatori ar îndrăzni să guste, să gătească așa ceva acasă. Cert este că demonstrațiile au stârnit interesul. Lângă zidul îmbătrânit al bisericii, câteva doamne vând tuberoze. Gălețile se golesc una după alta, dar sunt umplute din nou, rapid. Fiecare doamnă, turistă sau nu, are în mâini măcar un fir de tuberoză, dacă nu mai multe, după mărinimia și…buzunarul domnilor ce le zâmbesc, ștrengărește, alături. Mulți dintre turiști s-au înscris la atelierele creative: Atelierul de scriere creativă – ”Omul care iubește tuberozele”; Atelierul de sunete, cu instrumente din lemn și metal, adunate din toate colțurile lumii de Adela Vîrgolici, fondatoarea Atelierului de Miracole; Atelierul creativ de gătit cu flori, despre care am amintit deja.

Recitalul cântăreței de origine americană, Rachel Ries, a adus pe scenă acorduri de chitară. Întreaga manifestare a fost încheiată în ritmurile vesele și antrenante ale Fanfarei Blasskapelle Neppendorf (Turnișor, jud. Sibiu), continuatoarea tradițiilor etnice germane, pe care le promovează și le menține vii în cadrul comunității sibiene.

Iar ca povestea să fie întreagă, undeva, departe, privește la toate astea Craiul Nou. Ca o semnătură a nopții cerești peste una pământeană. Fie ea și a tuberozelor…

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ