Cinci companii de asigurări au ieftinit polițele RCA pentru tinerii sub 25 de ani, a anunțat marți Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
„Din cele 10 societăți autorizate să practice asigurări RCA, un număr de 5 societăți (City Insurance, Euroins, Astra, Generali si Allianz) cu o cota de piață de 52,6%, au transmis deja Autorității aceste notificări”, a declarat Balázs Botond, vicepreședintele Conferinţei Tineretului Maghiar din România (CTMR), susținătorul campaniei ieftinirii RCA pentru tineri.
În data de 10 decembrie 2014, Tinerii Maghiari din România au adoptat o rezoluție pe care au transmis-o organismelor abilitate și prin care își exprimă nemulțumirea vizavi de măsurile în privința majorării poliței RCA. Conducerea Conferinţei Tineretului Maghiar din România (CTMR) a transmis rezoluții următoarelor instituții: Guvernul României, Președintele României, Parlamentul României, Autoritatea de Supraveghere Financiară, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării și Consiliul Concurenței.
În consecință, pe data de 12 ianuarie 2014, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), a decis să reanalizeze și să regândească sistemul RCA (asigurarea de răspundere civilă auto) în privința tinerilor sub 25 de ani, la cererea și inițiativa conducerii Conferinţei Tineretului Maghiar din România (CTMR).
„Măsura reprezintă un succes pe care îl datorăm acestei campanii, deoarece dintre cele 10 societăți autorizate, cinci (City Insurance, Euroins, Astra, Generali si Allianz) au transmis deja Autorității aceste modificări, care au vizat în mare parte reducerea suprataxării pentru tineri, urmărindu-se atingerea unui nivel similar practicii europene. Acestea vizează stabilirea unor prime de asigurare pentru tineri de pana la de 2,2 ori mai mari față de categoria majoritară, comparativ cu un nivel de 5 ori mai mare constatat anterior”, a adăugat Balázs Botond, vice-președintele Conferinţei Tineretului Maghiar din România (CTMR), susținătorul campaniei ieftinirii RCA pentru tineri.
Rezoluția adoptată de către Conducerea Conferinţei Tineretului Maghiar din România (CTMR) în data de 10 decembrie 2014, a vizat următoarele: definirea clară şi transparentă a categoriilor de risc la stabilirea primelor de asigurare, astfel încât, prin legislaţie, orice conducător auto să fie avizat în privința categoriei de risc la care se încadrează; sistemul bonus-malus să beneficieze de o semnificație sporită la stabilirea cuantumului primelor de asigurare, astfel încât reglementările discriminatorii privitoare la vârstă să fie diminuate; analiza posibilităţii de plafonare a primelor de asigurare RCA.