Programul CinEd va ajunge anul acesta si in Medias

0

Pierrot Le Fou (Franta, 1965)CinEd–European Education for Youth, un proiect extins de educație cinematografică pentru elevii din Europa, se lansează anul acesta în România si va fi implementat de Societatea Culturală NexT și Asociația Culturală Macondo. Printre primele 10 orașe care vor beneficia de programele proiectului se numără și Mediaș. Celelalte 9 fiind București, Alexandria, Buzău, Galați, Craiova, Târgu Mureș, Timișoara, Ploiești, Roman.

Lansarea oficială a programului va avea loc la București, pe 8 aprilie, în cadrul Festivalului Internaţional de Film NexT. Conferința de presă, care va include o prezentare amplă a proiectului și a filmelor din catalogul CinEd 2016, va fi urmată de o discuție despre importanța educației cinematografice în școli și despre posibilitățile de implementare a acesteia în România.

Cea mai fericita fata din lume (Romania,2009)Tot din luna aprilie, vor avea loc sesiuni de formare pentru profesorii doritori să ia parte la proiectul CinEd şi să organizeze proiecţii pentru elevi. Cadrele didactice vor putea să îşi creeze conturi gratuit pe platformă pentru a avea acces la resursele educaționale și la catalogul de filme, astfel încât un număr cât mai mare de elevi din România să își poată dezvolta o nouă perspectivă de-a privi şi înţelege filmele de artă, devenind spectatori activi, cu viziuni critice.

Catalogul de filme a fost realizat în urma unor întâlniri şi sesiuni de lucru la care au participat toţi partenerii CinEd (Franța, Portugalia, Spania, Italia, Bulgaria, Cehia şi România) și include anul acesta 11 lungmetraje şi 3 scurtmetraje de diferite genuri, pentru elevi de toate vârstele, majoritatea premiate în festivaluri internaționale.

El espíritu de la colmena (Spania, 1973)Filmele din catalogul CinEd sunt:Pierrot Le Fou / Pierrot Nebunul (regia Jean-Luc Godard, Franța, 1965),Rentrée des classes / Prima zi de școală (Jacques Rozier, Franța, 1956), Open the Door / Deschide uşa(Joana Hadjithomas, Khalil Joreige, Franţa, 2006),Petite lumière / Luminiţa (Alain Gomis, Franţa, 2003), El espíritu de la colmena/ Spiritul stupului (Víctor Erice, Spania, 1973), En construcción/ În construcţie (José Luis Guerín, Spania, 2001),Il Posto / Postul (Ermanno Olmi, Italia, 1961), L’intervallo / Intervalul (Leonardo di Costanzo, Italia, 2012), O Sangue/ Sângele (Pedro Costa, Portugalia, 1989),Uma Pedra no Bolso / Un sâmbure de îndoială (Joaquim Pinto,Portugalia, 1988),Podslon / Adăpost(Dragomir Sholev, Bulgaria, 2010), Problemat s komarite i drugi istorii / Problema ţânţarilor şi alte povestiri (Andrey Paounov, Bulgaria, 2007), iar din România, Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii (Cătălin Mitulescu, 2006) și Cea mai fericită fată din lume (Radu Jude, 2009).

Toate filmele din colecţiaCinEdvor fi disponibile într-o varietate de formate care vor putea fi proiectate în spaţii diverse – de la cinematografe cu standarde profesioniste, la săli cu echipament minimal sau în sala de clasă.

Programul complet al acțiunilor va fi anunțat în curând.

Despre CinEd

CinEd este un proiect inițiat de Institutul Francez din Paris, în parteneriat cu Cinemateca Franceză şi implementat în România de Asociaţia Culturală Macondo şi Societatea Culturală NexT.

CinEd este un program co-finanţat de programul Europa Creativă/Media al Uniunii Europene.

Cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei din România.

Parteneri:AmbasadaFranțeiînRomânia, InstitutulFrancezdinRomânia, Institutului Cultural Român, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti

Sponsor principal: ROMGAZ

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ