Ziua Internationala a Romilor, la Copsa Mica

0

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMiercuri 08 aprilie 2015, în sala de festivități a Liceului Tehnologic Nicolae Teclu, a avut loc simpozionul cu tema   „Toleranţa şi convieţuirea între etnii”, dedicat sărbătoririi Zilei Internaţionale a Romilor.

Evenimentul s-a bucurat de prezenţa reprezentanţilor instituțiilor şi organizaţiilor din oraş (Consilieri locali, Sfatul Bătrânilor, Grupul de dezbateri publice, elevi, profesori şi cetăţeni ai oraşului).

Tema dezbătută anul acesta de către elevii şi reprezentanţii  comunităţii rome s-a axat pe relaţiile şi convieţuirea inter etnică în cadrul localităţii Copşa Mică. Elevii au mai punctat în prezentările susţinute şi un scurt istoric al comunităţii rome, obiceiuri şi meserii tradiţionale şi chiar o clasificare, pe grupuri de meşteşuguri, a romilor (căldărari, rudari, argintari etc.).

În alocuţiunile reprezentanţilor romilor s-a insistat pe faptul că educaţia reprezintă singura şansă de integrare în societate, ea determinând direct toleranţa şi convieţuirea în cadrul unei comunităţi.

Însă un lucru important a fost adus în atenţia celor prezenţi la simpozion de către dl. primar Mihalache Tudor Daniel, din păcate în procesul îndelungat de asimilare a populaţiei rome aceasta îşi pierde sau renunţă încet la tradiţiile şi limba maternă.

„Considerăm că evenimentul și-a atins scopul, reușind să marcheze într-un cadru festiv, o zi importantă pentru comunitatea romă din localitate și din toată țara”, transmit reprezentanții Primăriei Copșa Mică.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ