A fost receptionata Statia de Compostare de la Sura Mica

0

Reprezentanții Consiliului Județean Sibiu au participat luni, 14 iulie 2014, la recepția lucrărilor de execuție a Stației de Compostare de la Șura Mică, parte a proiectului ‘Sistem integrat de management al deșeurilor în județul Sibiu’.

Valoarea totală a proiectului depășește 80 de milioane lei fără TVA și este cofinanțat de Uniunea Europeană, prin POS Mediu, prin Fondul European de Dezvoltare Regională, iar contribuția financiară a Consiliului Județean Sibiu la acest proiect este de 10,7 milioane lei. Uniunea Europeană și bugetul de stat al României contribuie cu 69,6 milioane lei.

‘Este și aceasta o etapă importantă a celui mai mare proiect implementat până acum de Consiliul Județean Sibiu, acela prin care vom ajunge curând la un stadiu modern de colectare, selectare și valorificare a deșeurilor în toate localitățile, pornind de la cele mai mici și până la municipiul Sibiu. Rezultatul final este acela că, pe lângă un mediu mai curat, locuitorii județului vor plăti mai puțin pentru deșeuri deoarece acestea vor fi valorificate la maxim, așa cum se întâmplă acum în toate țările Uniunii Europene’, spune Ioan Cindrea, președintele Consiliului Județean Sibiu.

În Stația de Compostare Șura Mica se vor trata deșeuri biodegradabile menajere colectate separat din jumătatea de sud a județului, deșeuri verzi din parcuri și grădini, deșeuri biodegradabile din piețe, cantine, restaurante și alte tipuri de deșeuri asimilabile celor menajere. Stația are o capacitate de 18.600 t/an și va produce anual 6.500 de tone de compost care poate fi valorificat pentru producții agricole sau sere de flori.

Stația se compune din: hală pentru depozitarea deșeurilor aduse din teren, garaj pentru utilaje, hală sortare, platformă de compostare intensivă cu 8 brazde și 8 ventilatoare pentru aerare brazde, hală pentru maturare compost cu o suprafață de 4.800 de metri pătrați, șopron pentru stocarea compostului, clădire administrativă, cântar, instalație pentru spălare roți și bazin de apă cu o capacitate de 180 metri cubi. 20 de angajați vor asigura funcționarea stației timp de 312 zile/an, într-un shimb de 8 ore pe zi.

Tot la Șura Mică va funcționa și o stație de sortare ale cărei lucrări au fost recepționate în urmă cu 10 zile. Urmează ca în scurt timp, o stație de compostare similară să fie recepționată lângă localitatea Târnava unde se vor trata deșeurile biodegradabile din jumătatea de nord a județului.

Prin acest proiect au fost închise 5 depozite neconforme la Agnita, Avrig, Cisnădie, Remetea (Sibiu, Dealul Dăii) și Tălmaciu. La acestea se adaugă achiziționarea de pubele de diferite dimensiuni pentru întregul județ, se arată într-un comunicat de presă al CJ Sibiu.

Receptie Sura Mica Compostare 1 Receptie Sura Mica Compostare 2 Receptie Sura Mica Compostare 3 Receptie Sura Mica Compostare 4 Receptie Sura Mica Compostare 5

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ