Amenzi de peste 38.000 de lei aplicate de inspectorii ITM în domeniul fabricării produselor textile

0

În perioada 08 – 12 iulie 2019, s-a desfăşurat, la iniţiativa Inspecţiei Muncii, o Campanie Naţională de verificare a modului de respectare a prevederilor legale privind timpul de muncă şi timpul de odihnă precum şi a dispoziţiilor legale în domeniul sănătăţii în muncă, la angajatorii care au ca obiect de activitate fabricarea produselor textile, confecţii, pielărie şi încălţăminte.

Inspectorii de muncă au avut ca obiective verificarea prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă şi al sănătăţii şi securităţii în muncă, eliminarea neconformităţilor constatate în urma controalelor precum şi creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi angajaţilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul muncii.

Echipele mixte formate din inspectori de muncă au verificat, în perioada menţionată, 23 operatori economici care au ca obiect de activitate fabricarea produselor textile, confecţii, pielărie şi încălţăminte.

În domeniul relaţiilor de muncă au fost aplicate un număr de 6 amenzi contravenţionale în valoare de 27.500 lei, cea mai mare amendă fiind aplicată unui angajator care nu a respectat prevederile legale referitoare la munca cu forme legale şi s-au dispus sancţiuni contravenţionale sub formă de avertismente unui număr de 7 operatori economici.

În domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă, în urma controalelor efectuate, s-au dispus 3 amenzi contravenţionale în valoare de 11.000 lei precum şi 82 de avertismente scrise.

În total, amenzile aplicate pentru deficienţele constatate s-au ridicat la suma de 38.500 lei.

Cele mai frecvente deficienţe constatate de inspectorii de muncă pe parcursul controalelor desfăşurate au fost:

neîncheierea contractului individual de muncă în formă scrisă, neacordarea repausului săptămânal, neevidenţierea orelor de începere şi de sfârşit ale programului de muncă, neacordarea sporului de noapte, instruirea necorespunzătoare a angajaţilor în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă, neevaluarea riscurilor pentru sănătatea şi securitatea lucrătorilor, evidenţierea incompletă a zonelor cu risc ridicat şi specific, neamenajarea grupurilor sanitare, lipsa asigurării unui microclimat corespunzător.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ