Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Sibiu, în numele și cu susținerea unui numar de 21 de Camere de Comerț și Industrie Județene anunță lansarea unei petiții publice de susținere a întreprinderilor mari și foarte mari din România, “uitate” de către Guvern și Parlament în ceea ce privește plafonarea prețului energiei electrice.
Facem apel la toate întrepinderile din România, indiferent de mărime, să se alăture demersului nostru solicitând tratament predicitibil, rațional și echitabil pentru toți actorii din economia concurențială, prin semnarea petitiei accesibile la adresa
https://www.petitieonline.com/nu_distrugeti_industriile_competitive_din_romania
și având următorul conținut:
Stimate domnule Prim-ministru
Camerele de Comerț și Industrie Județene din România semnatare, în numele întreprinderilor mari și foarte mari din România, în calitatea noastră de susținători și apărători ai Comunității de Afaceri în raport cu autoritățile publice, vă adresăm cu respect şi consideraţie următoarea scrisoare deschisă:
PROTEJAŢI INDUSTRIA PERFORMANTĂ DIN ROMÂNIA!
Întreprinderile mari şi foarte mari din România realizează mai mult de jumătate din cifra de afaceri şi asigură cel puțin 1 din fiecare 3 locuri de muncă din sectorul privat. Contribuția lor la bugetele publice este esențială. Volumul de afaceri pentru IMM-urile din industrie depinde de volumul de activitate al întreprinderilor mari şi foarte mari, care funcționează ca integratori industriali esențiali.
Întreprinderile mari şi foarte mari au cea mai mare contribuţie la investiţiile străine directe din România, au cele mai mari investiţii în cercetare-dezvoltare şi au implementat sisteme performante de eficienţă energetică. De asemenea, cea mai mare parte a exporturilor ţării sunt realizate de către întreprinderi din această categorie.
Schimbarea repetată şi imprevizibilă a modului în care Guvernul încearcă să reechilibrze piaţa energetică din Romania a creat un pericol serios de reducere sau relocare a activităţii industriale competitive din România. Preţurile şi contractele industriale nu pot fi schimbate de pe o zi pe alta, marjele de profit la care industria competitivă lucrează pentru piaţa naţională sau export sunt foarte mici. În situaţia turbulentă de pe pieţele internaţionale, avem nevoie mai mult ca oricând de predictibilitate pentru măsurile viitoare şi de respectarea termenelor şi angajamentelor pentru măsurile care au fost deja angajate.
Impactul economic pe care îl va avea asupra economiei româneşti „uitarea” întreprinderilor mari şi foarte mari de la orice măsură de protecţie va fi semnificativ! În cazul unor întreprinderi ponderea cheltuielilor cu energia a crescut de la 10 la 40%, acestea neavând nici o posibilitate de absorbţie a şocului. O reducere a activităţii cu doar 10% ar duce la pierderea a sute de mii de locuri de muncă şi micşorarea contribuţiei la bugetele publice naţionale şi locale cu miliarde de lei. În acest moment, pe plan internațional, competitivitatea industriei românești este din pacate în mod direct afectată.
Întreprinderile mari şi foarte mari din România NU solicită subvenţii, ci doar tratament echitabil şi mai ales predictibil din partea Guvernului şi a Parlamentului, în cazurile în care intervin cu politici publice în piaţa concurenţială.
Din considerentele de mai sus, vă solicităm să reintroduceţi de urgenţă întreprinderile mari şi foarte mari în categoria întreprinderilor care beneficiază de plafonarea preţului energiei electrice.
Sibiu – 21.10.2022
Camere semnatare la acest moment:
Camera de Comerț și Industria Alba; Camera de Comerț și Industrie Arad; Camera de Comert, Industrie si Agricultura Arges; Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București; Camera de Comert si Industrie Bihor; Camera de Comerț și Industrie Brașov; Camera de Comerț și Industrie Bacău; Camera de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud; Camera de Comerț și Industrie Botoșani; Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Caraș-Severin; Camera de Comerț și Industrie Covasna; Camera de Comerț și Industrie Dolj; Camera de Comert si Industrie Harghita; Camera de Comerț și Industrie Iași; Camera de Comerț și Industrie Mureș; Camera de Comerț și Industrie Prahova; Camera de Comerț, Industrie și Agricultura Sibiu; Camera de Comert și Industrie Sălaj; Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Satu Mare; Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș; Camera de Comerț și Industrie Vâlcea