PET este prescurtarea pentru polietilen tereftalat, denumirea chimică a poliesterului. PET-ul este un plastic clar, puternic și ușor, care este utilizat pe scară largă pentru ambalarea alimentelor și a băuturilor, în special a băuturilor răcoritoare de dimensiuni medii, sucurilor, apei și laptelui.
Practic, toate sticlele de unică folosință și de 2 litri de băuturi răcoritoare carbogazoase și apă vândute în lume sunt fabricate din PET.
Este, de asemenea, folosit pentru ambalarea cutiilor pentru salate, unt de arahide, lapte, uleiuri de gătit, apă de gură, șampon, săpun lichid pentru mâini, detergent pentru geamuri, chiar și mingi de tenis.
Elementele de bază ale PET-ului sunt etilen glicolul și acidul tereftalic, care sunt combinate pentru a forma un lanț polimeric. Șuvițele rezultate din PET, asemănătoare spaghetelor, sunt extrudate, răcite rapid și tăiate în pelete mici. Peletele de rășină sunt apoi încălzite până la un lichid topit care poate fi ușor extrudat sau turnat în articole de practic orice formă.
PET-ul a fost sintetizat pentru prima dată în America de Nord la mijlocul anilor 1940 de către chimiștii DuPont care căutau noi fibre sintetice. Ulterior, DuPont și-a denumit fibra PET. Astăzi, mai mult de jumătate din fibrele sintetice din lume sunt fabricate din PET, care este numit „poliester” atunci când este utilizat pentru aplicații cu fibre sau țesături. Când este utilizat pentru containere și alte scopuri, se numește PET sau rășină PET.
La sfârșitul anilor 1950, cercetătorii au găsit o modalitate de a întinde o foaie subțire extrudată de PET în două direcții pentru a crea film PET, care este acum utilizat pe scară largă pentru filme video, foto și de ambalare. La începutul anilor 1970, tehnologia a fost dezvoltată pentru turnarea prin suflare a PET-ului în sticle. Sticla PET a fost brevetată în 1973.
Prima sticlă PET a fost reciclată în anul 1977. Din 1978 (același an din care și compania Coca Cola utilizează recipientele PET), producătorii au redus greutatea unei sticle de doi litri cu aproape o treime, de la 68 grame, la 48 grame.
Cât rezistă diferite produsele în natură?
Pungile de plastic- 20 de ani.
Durata de viață a unei pungi de plastic nu trebuie deloc neglijată. De cele mai multe ori pungile nu sunt reciclate corect și ajung în natură.
Pahare de cafea de unică folosință – 30 de ani
Multe din aceste pahare nu sunt reciclabile, datorită membranei de plastic care se acoperă și poate dura până la 30 de ani până ce ele ajung să se degradeze.
Paiele de plastic – 200 de ani
Viața unui pai de plastic poate dura până la 200 de ani pentru a se descompune. Alege un pai de hârtie sau pur și simplu încearcă vechea tehnică de sorbire!
Sticle de plastic – 450 de ani
Energia necesară pentru producerea și transportul sticlelor de apă din plastic ar putea alimenta aproximativ 1,5 milioane de mașini timp de 1 an. Cu toate astea, aproximativ 74% din recipientele de apă nu sunt reciclate și ajung în gropile de gunoi, pe marginea drumurilor, poluând în mod agresiv natura.
Pahare de plastic – 450 de ani
Legăturile chimice dintre elementele care compun paharele de plastic le fac durabile, dar și foarte rezistente la descompunere. Din păcate, fiind aruncate peste tot, aceste pahare eliberează substanțe chimice toxice în mediu și sunt mai susceptibile de a fi ingerate de animalele sălbatice marine vulnerabile.
Scutecele de unică folosință – 550 de ani
Scutecele de unică folosință trebuie expuse la oxigen și la lumina soarelui pentru a se descompune, lucru care nu se întâmplă în depozitele de deșeuri. Un scutec (care are în componența sa și elemente din plastic) odată ajuns la depozitele de deșeuri pot contamina apele subterane, reprezentând amenințări grave pentru mediu.
Capsulele de cafea- 500 de ani
Deși sunt foarte populare aparatele de cafea, capsulele lor au un termen de descompunere de 500 de ani, eliminând cantități dăunătoare de gaz metan pe măsură ce fac acest lucru. Vestea bună este că există și capsule de cafea realizate din materiale reciclabile.
Periuța de dinți din plastic- 500 de ani
Anual sunt vândute peste 3,5 miliarde de periuțe de dinți în întreaga lume. Majoritatea se pierd în procesul de reciclare și ajung în depozitele de deșeuri sau în râuri, mări și oceane. Periuțele de dinți sunt fabricate din plastic și nailon din polipropilenă și descompunerea lor poate dura până la 500 de ani.
Vestea bună e că depinde de noi ca viața unui pet să cuprindă obligatoriu reciclarea, pentru a proteja mediul înconjurător și sănătatea noastră până la urmă. Urmărește simbolul fiecărui ambalaj să vezi cum și dacă poate fi reciclat sau refolosit.
Viața unui PET continuă cu un RPET
RPET-ul este plastic PET reciclat (tereftalat de polietilenă) care este utilizat pentru a face ambalaje, cum ar fi sticle de plastic și recipiente pentru alimente. După ce recipientele PET originale sunt utilizate de consumatori, acestea sunt returnate printr-un program de reciclare într-un centru care sortează, curăță și transformă plasticul în fulgi sau pelete rPET.
SUSȚINE OBIECTIV MEDIA
Ne puteți sprijini financiar printr-o donație PayPal, ori direct prin transfer bancar în unul din conturile de mai jos:
RO60INGB0000999902439284 Deschis la ING Bank | Beneficiar: Daniel Dăbăcan
RO62 REVO 0000 1155 2357 1239 | BIC/SHIFT REVOROBB | Beneficiar: Daniel Dăbăcan