Claudiu Mureșan: Despre PNRR și cum încearcă să taie Rafila spitalele de pe lista agreată cu Comisia Europeană de fostul Guvern. A început cu Sibiu, acum a eliminat și spitalul din Bacău!

0

Citiți explicațiile lui Cristi Ghinea, fostul ministru al investițiilor și proiectelor europene, cel care a condus echipa care a întocmit PNRR:

“Rafila scoate de la finanțarea PNRR un spital care e 85% gata! Ca să facă loc repetenților din PSD. Cu slide-uri, cifre și mare tam-tam, Rafila a prezentat alaltăieri criteriile propuse de minister pe baza cărora vor fi alese cele 25 de spitale ce se vor finanța prin PNRR. Alese e un fel de a spune, pentru că deja criteriile frumos ambalate în grafice, au un iz greu de politizare trandafirie.

În loc să pună, cu prioritate, accentul pe proiectele și lucrările aflate în stadiile cele mai avansate de proiectare sau chiar execuție, Rafila face praf banii, cu un egalitarism ce miroase a partizanat de la o poștă.

De ce e nevoie de criterii? Simplu. Am reușit sa aducem 2,5 miliarde de euro pentru infrastructură de sănătate în PNRR. Am promis în campanie un fond de investiții de 1 miliard de euro. Am reușit mai mult. Asta apropo de ce a făcut USR din ce ne-am angajat să facem. Pe fapte și cifre.

Am adus banii – Educația și Sănătatea sunt top finanțare în PNRR (top 3, după Transporturi). Așa cum ar trebui să fie prioritățile și în bugetul României.

Pe ce îi cheltuim?

Totul trebuie terminat în 2026. Să nu uităm că PSD a promis 8 spitale regionale și nu a făcut nici măcar un proiect pentru unul singur. Asta e capacitatea.

Deci am cerut din local proiecte care să aibă CEVA demarat (fezabilitate, studii tehnice). Nu, nu declarații de presă că ne dorim, că baronii visează sau Firea fantazează, etc. Cine a fost capabil să arate că a făcut un pas, intra pe o listă inițială de 49.

Asta a lăsat pe afară diverși baroni PSD care făceau spitale așa oral, pe gură doar. Olguța de la Craiova de pildă care a dat hotărâre de Consiliu că va face spital DUPĂ termenul limită. Și de atunci chițăie că nu i-a dat Ghinea bani. Bani pentru ce?

Adevărul e că asta a fost o negociere de succes. Comisia te trimite la plimbare de obicei, dacă vii cu cereri de bani făra proiecte. Am negociat o strategie în doi pași (ca și la cloud): unde nu avem proiectele gata ne luăm o perioadă de pregătire. Deci din cele 49 inițiale, guvernul face o metodologie de selecție și rămân 25. Cele care au și făcut pași înainte de atunci. Logic.

Asta a prezentat Rafila acum 2 zile: metodologia de selecție.

Se laudă tâmp cu spitalele din PNRR de parcă acum a inventat apa caldă. De fapt face pașii negociați de noi.

Dar măcar să îi facă bine.
Ei aș!

Prima dată Rafila a cerut Comisiei să deschidă lista de 49. Să intre și repetenți gen Olguța la examen. Comisia l-a trimis la plimbare și i-a spus să se concentreze pe selectat 25 din 49, nu pe adăugat.

Și aici vine ticăloșia. Metodologia ar trebui să răsplătească munca deja făcută. Mai ales că limita 2026 e deasupra noastră.

În loc de asta, Rafila trișează din criterii astfel încât gradul de pregătire nu contează

Prea ocupat de mărimea sumelor de cofinanțare (care e treaba autorităților locale, nicidecum a ministrului), Rafila pune apriori pe butuci proiecte solide, precum noul Spital Județean din Sibiu sau Spitalul Municipal Bacău.

Să luăm cazul de la Bacău, despre care Rafila face declarații eminamente politice: că guvernul anterior a introdus greșit spitalul pe listă, că spitalul – din punct de vedere juridic – nu există, șamd.

Realitatea factuală este că SPITALUL EXISTĂ și construcția lui este gata în proporție de 85%!!!

Un guvern anterior a dat prin OUG clădirea la primărie. Primăria Bacău a băgat bani și ar avea nevoie de 15 milioane de euro să îl termine. Rafila zice: ah, păi nu mai e spital că nu scrie în OUG că va fi spital.

WTF, cum se zice pe românește!
E spital, băi, nu sală de biliard.
85% gata. Pune mâna și termină-l!

În acest moment este nevoie de un aviz tehnic de la Ministerul Sănătății. În loc să dea aviz, pozitiv sau negativ, ministerul răspunde – evident politic – ”Dați clădirea la Spitalul Județean Bacău!”, adică la Consiliul Județean, care este PSD. Asta răspunde Ministerul la o solicitare de aviz tehnic: „dați clădirea la Consiliul Județean”!!! Dacă e dată la PSD devine spital ca prin farmec. Dacă e spital făcut de primărie, poate că e spital sau sală de biliard.

Cât de ticălos poate fi?!

Rafila, spitalele din PNRR nu sunt pentru propagandă de partid. Vezi că așa a crezut și Duță!

Pune mâna și folosește banii corect și cu finalitate, pentru proiecte realizabile. Nu de alta, dar ai frecat menta cu grație până acum, și 2026 e chiar imediat după colț.

PNNR este un program național gândit pentru români, nu pentru politruci. Dar camarila socialistă cu epoleți se pare că nu pricepe!”

Claudiu Mureșan – Senator USR Sibiu | Președinte al Comisiei pentru Mediu din Senat

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ