La o lună după ce crescuse rata de politică monetară cu 1 punct procentual, BNR a mai adăugat încă 0,75 puncte procentuale stabilite în 7 iulie. Așa că, iată-ne ajunși la 5,5% pe an.
Din nou, BNR încearcă sa peticească bărcuța șubredă a economiei românești în care, în inaptitudinea și inconștiența sa, Guvernul toarnă, găleată după găleată de pomeni, crește cheltuielile cu salarii și pensii speciale, ignorând cu seninătate presiunea pe buget din pandemie, problemele generate de războiul din Ucraina și de criza mondială a energiei. Și barca ia apă în continuare.
Un Guvern cu miniștri politruci, slab pregătiți, incapabili să priceapă complexitatea situației prin care trece țara și Europa și, pe cale de consecință, incapabili să vină cu soluții potrivite pentru barca românească șubrezită de 30 de ani de ineficiență și jecmăneală.
Așa că, iarăși sperăm că majorarea ratei de politică monetară va mai calma creșterea prețurilor și va reduce presiunea pe cursul de schimb, dar un lucru este cert: impactul va fi major în nivelul dobânzilor plătite pentru creditele bancare, atât de populație, cât și de companii.
Calculele sunt relativ simple, situația celor creditați va fi însă una complicată.Tot mai complicată.
Spre exemplu, pentru cei care au luat un credit ipotecar de 40.000 EUR, contractat în lei, adică 200.000 lei la un cost reprezentând Robor la 3 luni plus o marjă de 3 %, rata plătita băncii era de 750 lei, în august 2021, 1000 lei în decembrie 2021, 1250 lei în martie 2022, 1600 lei în iunie 2022 și va depăși 1850 lei în această lună. Practic, în doar 1 an, rata a crescut cu 1100 lei, adică o dată și jumătate mai mult!
Și în tot acest joc nebun al cifrelor, stai și te minunezi văzând un Guvern haotic care, în iresponsabilitatea sa, pare că așteaptă să stingă focul inflației cu benzina cheltuielilor bugetare. Adică, se uită în altă parte când i se cere să reducă cheltuielile bugetare, se face că nu vede că numărul se bugetari a explodat anul acesta, sfidează practic orice logică numind la conducerea ministerelor personaje discutabile moral, dar și profesional.
Rezultatul?
România are cel mai ridicat cost al finanțării din Uniunea Europeană. Astfel, în luna iunie, Guvernul 3C (Ciolacu, Ciucă, Câciu) s-a împrumutat cu jumătate de miliard de lei, la o dobânda record de 9%.
De ce așa scump? Pentru că cei care ne dau bani împrumut știu că la scadență nu îi vom rambursa din ceea ce producem intern și ca vom rostogoli datoria asta, adică vom transforma un credit într-un alt credit.
Atenție! NU împrumutăm pentru dezvoltare, împrumutăm pentru cheltuieli curente antamate de guvernul socialiștilor speciali: pensii speciale, sinecuri și salarii speciale pentru pile de partid.
Suntem pe primul loc și la rata inflației, cu 15,1%, în timp ce media în zona Euro este de 8,9%.
Hai cu soluții, Guvernule! Dar, dacă se poate, fără să mai pui gaz pe foc.
SUSȚINE OBIECTIV MEDIA
Ne puteți sprijini financiar printr-o donație PayPal, ori direct prin transfer bancar în unul din conturile de mai jos:
RO60INGB0000999902439284 Deschis la ING Bank | Beneficiar: Daniel Dăbăcan
RO62 REVO 0000 1155 2357 1239 | BIC/SHIFT REVOROBB | Beneficiar: Daniel Dăbăcan