FOTO: Trei zile in atmosfera medievala, la Medias

0

FESTIVAL MEDIOEVBAL 2Medieșenii au respirat timp de trei zile aer medieval, cel puțin din prisma evenimentului cultural pe care municipiul de pe Târnava Mare l-a găzduit și în acest an.

Desfășurate în Piața Regele Ferdinand I, manifestările dedicate Festivalului Mediaş-Cetate Medievală-Târg de meşteşuguri vii, ajuns la ediţia a XI-a și organizat de Direcţia Municipală pentru Cultură, a atras sute de medieșeni.

Cinci ordine cavalereşti

Cavalerii de Terra Medies au „poposit” la Mediaș încă de vineri, pregătind ultimele detalii pentru spectacolele medievale pe care le-au susţinut sâmbătă și duminică. În Cetatea Mediaşului au sosit sâmbătă şi Ordinele cavalereşti din Sibiu, Braşov, Hunedoara şi Timişoara. Costume pline de culoare, cavaleri şi domniţe, au invitat spectatorii să danseze alături de ei, să participe la jocuri interactive, să urmărească campionatul de lupte medievale şi scenetele medievale.

Nici meșteșugarii nu s-au lăsat mai prejos

FESTIVAL MEDIOEVBAL 5Dis-de-dimineață, meşteşugarii s-au instalat în Piaţa Regele Ferdinand I şi au descărcat cu mare grijă obiectele artizanale, dulciurile, jucăriile şi podoabele, dar şi produsele preparate după rețete tradiționale, afumături, specialități de brânză şi caşcaval. Imediat ce au aşezat standurile, câţiva meşteşugari au început atelierele demonstrative. Cei care au dorit s-au putut iniția în tainele unor meserii precum ţesutul la război, suflatul sticlei, pictură, olărit sau prelucrarea metalelor.

Din programul Festivalului nu au lipsit două expoziţii stradale: ”Icoane in straie româneşti” autor Nicu Cociorvă din Bacău si ”Porţile secuieşti – patrimoniu şi identitate”, prezentată Kovács Piroska.

O nouă galerie de artă

Inaugurare Galerie Arta MediasPrintre noutăţile oferite publicului larg în cadrul celei de-a XI-a ediţie a Festivalului Mediaş Cetate Medievală – Târg de meşteşuguri vii s-a aflat și inaugurarea unei Galerii de Artă în incinta curţii Bibliotecii Municipale ”Stephan Ludwig Roth” și vernisarea unei expoziţii în cadrul acesteia. Iubitorii de artă au fost asteptaţi la vernisajul expoziţiei de inaugurare a Galeriei Uniunii Artiștilor Plastici Medias, pentru a se întâlni cu membrii fondatori care şi-au expus o parte dintre lucrări: Ioan Şarlea, Emil Mureşan, Jeni Roşian, Ţolea Nicolae, Mario Lup, Horea Lupp, Marinela Florea şi Dan Zaharia. Programul Galeriei de Artă din curtea bibliotecii din Mediaș este cuprins de luni până vineri între orele 10-12. De asemenea, tot sâmbătă a afost anunțată oficial și constituirea sucursalei Mediaș a Uniunii Artiștilor Plastici.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ