Interpelare a senatorului Claudiu Mureșan: ”Băieții Deștepți” din afacarea cu arhiva și adeverința de mii de lei (P)

0

150 de foști angajați ai Vitrometan S.A. Medias au plătit, fiecare, sume de aproape 4000 lei (da, patru mii de Ron) pentru o adeverința necesară recalculării pensiei.

Aproape 4000 de lei pentru certificarea a 28 de ani de muncă la producătorul de sticlă și cristal din Mediaș. Banii au fost plătiți firmei la care a ajuns arhiva vechii societăți.

În urma recalculării pensiei, unii dintre foștii angajați au câștigat doar 25 de lei în plus la pensia lunară, dar…au plătit aproape 4000 lei pentru…adeverința de venit.

Am trimis o interpelare Ministerului Muncii în care am prezentat cazul și am solicitat să fie luate măsurile necesare pentru ca acest fenomen nedrept, care afectează mii de viitori sau actuali pensionari, să înceteze.

Cazul de la Vitrometan, care a stat la baza interpelării mele, este o încălcare a dreptului foștilor muncitori la o pensie corect calculată. Sunt sigur că sunt și angajați ai altor foste firme de stat în această situație.

Este nedrept ca unui pensionar să i se ceară să plătească aproape 4000 de lei pentru a putea să i se recalculeze pensia, când, în trimestrul II al anului 2023, pensia medie a fost de 2.108 lei.

Trebuie stabilite limite pentru taxarea serviciilor arhivistice prestate de către operatorii economici autorizați să elibereze adeverințele de vechime pentru că, așa cum arată lucrurile acum, cei care pierd sunt românii care au intrat sau doresc să intre în pensie.

Orice persoană care a muncit și intenționează să depună un dosar de pensie, sau dorește să-i fie recalculată pensia, trebuie să poată primi adeverința de venit în timpul optim și contra unei taxe decente.

Oamenilor care au fost nevoiți să accepte prețurile mari prestate de firmele de arhivare, trebuie să le fie recalculată suma din facturile plătite și să le fie returnată diferența de bani.

Sunt convins că această problemă se va rezolva pozitiv, mai ales în contextul veștilor bune pentru pensionari și pentru cei care urmează să se pensioneze. Noua lege a pensiilor, votată în Parlament, va face dreptate românilor care merită să primească o pensie mai bună, după o viață de muncă, iar acest lucru va fi atins, inclusiv prin corectarea inechităților în calcularea pensiei.

Claudiu Mureșan – Senator de Sibiu

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ