Interviu cu interpreta Jeni Banea

0

La finele săptămânii trecute am stat de vorbă cu interpreta de muzică populară Jeni Banea. Am făcut o scurtă trecere în revistă a ceea ce înseamnă cariera artistică, dar și cum a fost schimbarea și acomodarea de la Mărginimea Sibiului la Valea Târnavelor.

De asemenea, am vorbit și despre un posibil viitor album, despre care Jeni Banea spune foarte sincer, că încă nu a ajuns la experiența necesară încât să se gândească la acest lucru, însă nici nu a exclus ideea ca într-o zi, să aibă propriul disc cu cântece.

OM: V-ați născut în Jina și ați copilărit în Banat. Ați schimbat Mărginimea Sibiului cu Valea Târnavelor. Cum a fost schimbarea dar și acomodarea ?

JB: Am venit la Mediaș la vârsta de 18 ani, aveam deja o rudă aici și mi-a fost mult mai ușor să mă acomodez, decât dacă nu aș fi avut pe nimeni. Totul a fost necunoscut o lungă perioadă de timp, atât locurile cât și medieșenii. Am început de jos, am încercat să îmi câștig existența ca orice persoană, într-o viață obișnuită.

OM: Acum, după atâția ani, regretați acest pas, dacă ar fi să o luați de la capăt, ați face la fel ?

JB: Cu siguranță da, aș face același pas. Nu regret nimic din ceea ce am făcut până acum și cred că regretele nu își au rostul, pentru că oricum nu poți întoarce timpul pentru a mai schimba ceva.

OM: Majoritatea locuitorilor din zona de nord a județului Sibiu vă știu astăzi ca și interpreta Jeni Banea. Cum a început cariera artistică ?

JB: Am început să cânt de mică, de la 5-6 ani. Fiind fiică de cioban, mergeam cu oile pe câmp și fredonam diverse cântece din muzica popualară. În gimnaziu am făcut parte din corul școlii, participând la diverse serbări sau festivăți școlare. Acasă cântam în fața oglinzii, ca orice român de altfel. Deși mi-am dorit enorm de mult să urmez ceva în domeniul muzical, nu am găsit încrederea sau acel curaj de care adesea avem nevoie, în viața de zi cu zi. Acum trei ani, în 2011, m-am gândit să ofer continuitate acestei pasiuni. Primul pas a fost la Ansamblul Purtata din Mediaș și mulțumesc pe această cale instructorului-coregraf Neagu Gheorghe și întregului ansamblu. Am susținut împreună cu ei diverse spectacole, în mai multe zone din Ardeal. De asemenea, am participat la diverse evenimente alături de Ansamblul Rapsodia Târnavelor, mulțumesc și lor pe această cale.

OM: Știu că aveți în repertoriu câteva cântece. Sunt personale sau preluate de la alți artiști ?

JB: Am cinci melodii personale, cea mai dragă sufletului meu fiind cea dedicată ficei mele Adriana-Maria, „Trecut-am multe prin lume”, versurile și linia melodică fiind realizate de interpretul nostru Aurelian Suciu, căruia îi mulțumesc din suflet. Alte patru piese sunt compuse de Ileana Lăceanu, iar ultina, cea de-a șasea, „Bate vântule și spune”, este preluată de la regretata Mariana Drăghicescu. În rest, cânt melodiile care mă reprezintă, jiene, hațegane sau învârtite, din Mărginimea Sibiului și Banat.

OM: V-ați gândit la lansarea unui album pe viitor ?

JB: Încă nu am ajuns la experiența necesară încât să mă gândesc la acest lucru, sigur că îmi doresc într-o bună zi să am propriul meu disc. Nu mă consider o interpretă mare și sunt conștientă că mai am mult de muncit, până să trec la nivelul următor.

OM: Ce idoli sau modele aveți ?

JB: Am mai multe modele demne de urmat, însă unul din ele și cel mai important după părerea mea, este Lucreția Ciobanu, numită și Doamna Munților. Un artist important pentru muzica popualară, care a promovat de-a lunul anilor folclorul sibian, mult uitat de anumiți organzatori.

Cântece proprii:

1. Trecut-am multe prin lume

2. S-o legat bade legat

3.Iarba verde de la munte

4. Sufla vântu-n vârf de brad

5. Hai cu jocu’ să se-audă

6.Bate vântule și spune

“Linia melodică este realizată cu ajutorul Orchestrei Jidvei România, cu mulțumiri domnului maestru Stelian Stoica, iar înregistrările s-au produs la Cluj, în studioul domnului Săndel Filip, căruia din nou îi mulțumesc. Videoclipurile celor șase melodii sunt realizate în satul meu natal, Jina”, a încheiat Jeni Banea.  

Apariții TV, la Hora, Etno și Favorit. Invitată la evenimente precum 1 Decembrie, Țuru, Balul Vânătorilor, Festivalul Folcloric „Sus pe muntele din Jina”, Fii satului, 1 Mai, Sărbătoarea Câmpenească/Maial, Ziua Recoltei, nunți, botezuri.

Motto: „Exista doar doua tragedii in viata: una este sa nu obtii ceea ce vrei si a doua este sa obtii” – Oscar Wilde.

Contact:

Telefon: 0740/ 570 941

E-mail: jenibaneaofficial@gmail.com

Facebook: https://www.facebook.com/jenibaneaofficial

Twitter: https://twitter.com/jenibanea

Youtube: https://www.youtube.com/user/jenibaneaofficial

JENI BANEA 1

 

 

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ