Ministerul Economiei a publicat rezultatele evaluării cererilor de finanțare pentru industria prelucrătoare.
Conform acestora, 8 companii din țara noastră vor beneficia de finanțare în urma dosarelor depuse, deși cererea a fost mult mai mare.
“Prima sesiune de ajutor de stat gestionată de Ministerul Economiei a fost un real succes. Aproape 100 de companii românești s-au înscris în cursa pentru finanțare, iar 8 proiecte au fost declarate câștigătoare. După o perioadă extrem de dificilă, era clar că industria prelucrătoare avea nevoie de sprijin pentru dezvoltare, așa că, alături de colegii noștri din minister, am reușit să facem acest lucru. Acesta este însă doar un prim exemplu, având în vedere și celelalte scheme de minimis dezvoltate de Ministerul Economiei”, a declarat Mihai Macaveiu, secretar de stat în Ministerul Economiei.
Schema multianuală de granturi de la bugetul de stat gestionată de Ministerul Economiei se adresează investițiilor inițiale ale companiilor din industria prelucrătoare și are o valoare totală de 300 de milioane de euro, pentru 2022, respectiv 2023.
“Cererea uriașă înregistrată în prima sesiune, în care 97 de societăți comerciale au depus proiecte, ne arată că trebuie să dezvoltăm această schemă și în anii ce urmează și, dacă va fi posibil, să creștem valoarea totală a ajutorului de stat acordat”, a subliniat Mihai Macaveiu.
Schema a fost aprobată prin Hotărârea de Guvern privind instituirea unei scheme de ajutor de stat având ca obiectiv acordarea de granturi pentru investiții destinate industriei prelucrătoare.
Schema se aplică în baza acordurilor de finanțare emise de Ministerul Economiei până la data de 31 decembrie 2023, iar plata ajutorului de stat se efectuează în perioada 2022-2027, în baza acordurilor pentru finanţare emise.