Protestele au încetat. Acord semnat de fermieri și transportatori cu premierul Marcel Ciolacu. 2. Limitarea adaosului comercial la alimente – măsură adoptată (P)

0

1. Protestele fermierilor și ale transportatorilor s-au încheiat după ce, vineri, premierul Marcel Ciolacu a semnat un acord cu reprezentanții acestora. O parte dintre problemele lor au fost deja rezolvate prin decizii luate de Guvern. Acest acord reprezintă angajamentul de a apăra interesele acestor sectoare vitale ale economiei noastre și de a îmbunătăți viața celor care produc în România și transportă mărfurile românești în țară și peste hotare.

2. Măsura PSD de limitare a adaosului comercial la alimentele de bază a fost aprobată, la propunerea premierului Marcel Ciolacu. Aceasta și-a propus oprirea creșterii speculative a prețurilor, practicată de unii comercianți. Tocmai de aceea măsura nu a avut în vedere o plafonare a prețurilor, care ar fi provocat dispariția acestor produse de pe rafturile din magazine. Ca atare, prețurile nu au rămas fixe după introducerea măsurii. Ele variază în funcție de sezon, de magazin sau de producător. Dar acum avem certitudinea că, în lipsa acestei măsuri, românii ar fi plătit pentru alimentele de bază prețuri mai mari cu 20%, în medie. Iată câteva exemple, dintr-o rețea națională de supermarketuri din România:

– Lapte: preț actual, cu adaos limitat – 4,4 lei/litru, față de 5,5 lei/l, cât ar fi fost fără adaos limitat (+25%)
– Ulei de floarea soarelui: preț actual, cu adaos limitat – 7,5 lei/l, față de 12,3 lei/l, cât ar fi fost fără adaos limitat (+64%)
– Ouă: preț actual, cu adaos limitat – 0,87 lei/buc, față de 1 leu/buc, cât ar fi fost fără adaos limitat (+15%)
– Carne de porc: preț actual, cu adaos limitat – 24 lei/kg, față de 29 de lei/kg, cât ar fi fost fără adaos limitat (+21%)
– Franzelă 400 grame: preț actual, cu adaos limitat – 2,2 lei/buc., față de 2,8 lei/buc, cât ar fi fost fără adaos limitat (+27%)
– Făină albă: preț actual, cu adaos limitat 2,35 lei/kg, față de 3,8 lei/kg, cât ar fi fost fără adaos limitat (+62%).

PSD Sibiu

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ