Recomandarile ITM Sibiu pentru angajatori, pe timp de canicula

0
www.satmareanul.net
www.satmareanul.net

Având în vedere că în prezent și în perioada următoare sunt prognozate de către Administraţia Naţională de Meteorologie temperaturi ridicate extreme, angajatorii sunt obligați conform Ordonanţei de Urgenţă nr.99/2000, să ia următoarele măsuri minimale pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor, transmit reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă.

Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă: reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice; asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă; alternarea efortului dinamic cu cel static; alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer;

Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor: asigurarea apei minerale, câte 2-4 litri/persoană/schimb; asigurarea echipamentului individual de protecţie; asigurarea de duşuri.

Pentru prevenirea îmbolnăvirilor cauzate de munca în condiţii de temperaturi extreme se vor lua următoarele măsuri: asigurarea examenelor medicale la angajare şi periodice; asigurarea primului ajutor; trecerea în alte locuri de muncă, sau reducerea programului de muncă pentru persoanele care au afecţiuni cu contraindicaţii privind munca în temperaturi extreme.

„Atragem atenţia angajatorilor că Inspectoratul Teritorial de Muncă Sibiu acţionează cu tot efectivul de inspectori de muncă pentru supravegherea respectării legislaţiei privind asigurarea stării de sănătate a lucrătorilor în perioadele de caniculă”, a explicat inspector şef al ITM Sibiu, Szombatfalvi-Török Francisc.

Nerespectarea acestor măsuri de prevenire constituie contravenţie şi se sancţionează de către inspectorii de muncă cu amendă de la 1.500 la 2.500 lei.

Puncte de prim ajutor împotriva caniculei

La Sibiu, municipalitatea va amenaja astăzi punctele de prim ajutor împotriva caniculei. Prin intermediul Serviciului pentru Protecţia Civilă din cadrul Primăriei Sibiu va amenaja puncte de prim ajutor în următoarele locaţii:

în hala Pieţei Cibin, în biserica de pe Bulevardul Mihai Viteazu, la intrarea în Muzeul Brukenthal, la intrarea Teatrului Naţional Radu Stanca, în sediul Primăriei Sibiu de pe Bulevardul Victoriei, la ghişeele Serviciului Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor, în sediul Primăriei Sibiu din Piaţa Mare, la ghişeele Direcţiei Fiscale şi la Centrul de Informare pentru cetăţeni, în faţa pieţelor agroalimentare din cartierele Vasile Aaron şi Rahova şi în zona parcului din cartierul Ştrand.

În aceste puncte de prim ajutor sibienii vor putea găsi apă rece potabilă şi adăpost împotriva căldurii.

La Mediaș, reprezentanții municipalității spun că nu vor fi amenajate puncte de prim ajutor împotriva caniculei.

UPDATE: Primăria Mediaș s-a răzgândit. Amenajează totuși un punct de hidratare în Piața Regele Ferdinand I.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ