„Teracota” Medias, o traditie de peste un secol, este acum parte din grupul de firme SN Deco

0

Teracota Mediaș-35Apariția vetrelor a adus în cămine căldura și au făcut din sobă universul vieții de familie, locul unde legendele și basmele prindeau viață în serile lungi de iarnă. O vatră proprie valora aur, atât pentru locuință, cât și pentru așezare.

Garanția calității și a frumuseții

În profida unei concurențe deosebite dată de aparatele producătoare de căldură moderne, sobele din cahle de teracotă sunt mai căutate ca niciodată în Europa Centrală și de Est, secretul constând în încălzirea interiorului în cel mai natural și mai sănătos mod. Cahlele pot acumula o cantitate mare de căldură pe care o redau în aerul din încăpere fără a-l usca, iar propagarea lentă și constantă a căldurii nu afectează căile respiratorii. Astfel sobele și șemineele de teracotă nu reprezintă numai obiecte de decorațiuni interioare, ci și o tehnică de încălzire ce îmbină valorile ancestrale ale vieții cu respectul față de mediul înconjurător.

„Teracota” Mediaș, o tradiție de peste un secol, este acum parte din grupul de firme SN Deco, condus de omul de afaceri Draser Uwe Werner.

Practic, grupul de firme SN DECO a fost extins prin achiziția Prod NM (“Teracota Mediaș”). Urmand tiparul de dezvoltare a companiilor achiziționate, conducerea își propune să dezvolte o tradiție veche de peste un secol prin continuarea producției și comercializării de cahle de teracotă presate (fasonate) manual.

Grupul își propune o investiție consistentă, care constă în modernizarea clădirii și a utilajelor, acest lucru generând automat crearea de locuri de muncă pentru aproximativ 20-30 de persoane. Pentru început este vizată piața internă, persone fizice și magazine de bricolaj, iar ulterior dezvoltarea unei rețea de export pentru potențialii clienți externi.

Astăzi, „Teracota” Mediaș este unul dintre producătorii de cahle pictate manual săsești. În acest program se incadrează:

– sobele din teracotă realizate pentru Fundația „Mihai Eminescu”, în cadrul programului de restaurare a caselor săsești de la Viscri, județul Brașov, la Conacul Prințului Charles de la Mălăncrav. De asemenea mai sunt: sobele Banffy realizate pentru familia Banffy, la Conacul Moldovenești, județul Cluj; sobele pictate în cadrul programului de restaurare de către SC. Bepa Investiții București în Copșa Mare, județul Sibiu, sau sobele contelui Mikes de la Ozun, județul Brașov.

Istoria a ceea ce se numește „Teracota” Mediaș

Fondată în anul 1906, prin tradiția breslelor de meșteșugari, la „Teracota” Mediaș s-a transmis generații de-a rândul procedeul tehnologic de producere manuală a cahlelor din teracotă, ceea ce dă posibilitatea execuției oricărui model și asigură o structură omogenă și compactă a masei de teracotă.

Cheia succesului: Rețeta originală

Cheia succesului pentru „Teracota” Mediaș este rețeta originală, proprie, care se utilizează de la inființarea fabricii în anul 1906, păstrând aceleași materii prime și anume : argila caolinoasă de la Medgidia și argila refractară de la Suncuius, care provin din cariere naturale consacrate în industria cahlelor din teracotă.

Ambele argile, împreună cu procedeul tehnologic de execuție, prin presare manuală a cahlelor de teracotă conferă pieselor obținute o serie de calităț, după cum urmează: acumulare rapidă de caldură pe care o păstrează și o radiază în timp de mai multe ore chiar și după ce s-a stins focul în focarul sobei, iar rezistența mecanică ridicată datorită arderii cahlelor la temperatura de vitrificare, care face ca soba sau șemineul construit să reziste cel puțin 50 de ani la ciclurile de încălzire.

Meșterii fabricii au creat serii diverse de forme de cahle: simple, florale și geometrice, care pot fi incluse în componența oricărui model de sobă sau șemineu dorit, încât să se onoreze toate solicitările.

Toate cahlele din teracotă produse la Mediaș, au suprafața acoperită cu glazuri fără metale grele (plumb), care se încadrează în categoria materiilor prime ecologice, iar suprafața glazurată a cahlelor asigură pieselor din teracotă: rezistență la agenții chimici cu care pot veni în contact și un aspect plăcut prin diferitele culori realizate.

Peste 140 de modele de sobe și șeminee cu ardere pe lemn, cărbune sau gaz metan

„Teracota” Mediaș are, în prezent, în producția de serie, peste 140 de modele de sobe și șeminee cu ardere pe lemn, cărbune sau gaz metan. Se pot executa și alte modele de sobe sau șeminee în baza cererii clienților.

Obiectivele societății – păstrarea unui înalt nivel de calitate al produselor

Obiectivele nostre permanente care fac posibilă păstrarea unui înalt nivel de calitate al produselor noastre sunt: materie primă de calitate: argile caolinoase și refractare, glazuri ecologice, crearea de noi modele în conformitate cu cerințele clienților, termene de execuție și livrare corecte, diversificarea serviciilor privind expedierea și asamblarea produselor din cahle de teracotă. Sobele și șemineele din teracotă produse manual, cu elemente decorative, glazurate multicolor sau pictate, sunt adevărate opera de artă, elemente arhitectonice care pot fi integrate armonios în toate tipurile de interioare clasice sau moderne, formele și aspectul aliniindu-se la toate tendințele actuale de design interior”, spun reprezentanții societății „Teracota” Mediaș.

Aici am postat o amplă galerie foto, iar mai jos poți vedea un scurt material video, despre cum se realizează cahlele de teracotă presate (fasonate) manual.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ