Cu toţii ne gândim la sărbătorile ce bat la uşă, însă trebuie să mai avem puţină răbdare, mai ales cei care au ales să ţină acest post al Paştelui, din motive mai mult sau mai puţin religioase.
Pentru persoanele care au ales ca la început de primăvară să renunţe pentru o perioadă la alimentele de dulce, am aflat de la doamna doctor Luminiţa Florea, specialist în nutriţie la Centrul Pro-Vita, care sunt cele mai sănătoase categorii de alimente în această perioadă şi cum pot ele să ne ajute să slăbim, pe de o parte, şi cum ne menţin sănătatea la cote maxime, pe de altă parte.
Iată, deci, un top 5 al celor mai recomandate alimente din punct de vedere nutriţional pe perioada postului de Paşte:
1) oleaginoase crude (nuci, alune, fistic, caju, migdale)
Au cel mai mare conţinut de antioxidanţi, deci te feresc de acţiunea radicalilor liberi, şi previn distrugerea celulară, deţin importante resurse de fibre şi vitamina E, ajutând la scăderea colesterolului şi reglarea glicemiei din organism, dar şi la păstrarea senzaţiei de saţietate pe o perioadă mai mare de timp.
De asemenea, au mari cantităţi de fier, zinc şi magneziu, care previn instalarea anemiei, protejează sistemul imunitar şi întârzie progresul bolilor neurologice degenerative.
2) cereale integrale adevărate (muesli) şi seminţe (in, susan, chia, germeni de grâu, mei, cânepă)
Cerealele sunt esenţiale în această perioadă pentru că sunt surse extraordinare de carbohidraţi şi fibre, atât solubile, cât şi insolubile, care ajută la scăderea colesterolului, prevenind astfel formarea cheagurilor de sânge responsabile de apariţia infarctului şi a accidentului vascular cerebral.
Deasemenea, fibrele din cereale sunt un remediu excelent împotriva contipaţiei sau a digestiei lente şi oferă nutrienţi esenţiali pentru menţinerea unui sistem nervos sănătos.
Seminţele completează perfect acest regim alimentar pentru că au un conţinut mare de vitamina E, ajută la detoxifiere, se digeră extrem de uşor, conţin o cantitate mare de proteine şi sunt recomandate chiar şi în tratamentul insomniilor.
3) leguminoase – mazăre, fasole boabe, linte, năut, quinoa si verziturile
Sunt foarte indicate în această perioadă pentru că sunt surse importante de vitamine, proteine, minerale şi fibre, care nu trebuie să lipsească sub nicio formă din regimul alimentar.
Acestea sunt recomandate pentru scăderea în greutate deoarece, prin conţinutul bogat în fibre, oferă senzaţia de saţietate pe termen lung şi menţin glicemia în limite normale pentru o lungă perioadă de timp, ferindu-ne astfel de tentaţiile dulci.
Legumele cu frunze verzi (verziturile) trebuie şi ele incluse în regimul alimentar pentru că sunt o sursă extraordinară de antioxidanţi, care previn instalarea problemelor de vedere apărute pe fondul înaintării în vârstă, previn diabetul de tip 2 iar datorită conţinutului bogat de antioxidanţi au excelente proprietăţi antiaging.
4) ciupercile – proteine vegetale foarte valoroase
Aceste legume sunt considerate cel mai sănătos substitut pentru consumul de carne, însă au avantajul de a fi mult mai uşor de digerat.
Ciupercile pot fi gătite în multe feluri şi sunt foarte gustoase, oferindu-ne în acelaşi timp toate mineralele şi vitaminele de care orgasnimul are nevoie (proteine, fier, acid folic, vitaminele A, B1, B2, C, D). În plus, ajută la arderea mai rapidă a grăsimilor şi pot preveni senzaţia de epuizare, de oboseală fizică şi intelectuală.
5) soia si derivatele – lapte de soia, iaurt de soia, brânză tofu, germeni de soia, făină de soia, granulele / boabe de soia
Aceste alimente ajută la reglarea nivelului de colesterol şi protejarea sănătăţii cardiovasculare, dat fiind că mare parte din grăsimile conţinute de soia sunt nesaturate.
Pentru cei cu intoleranţă la lactoză, produsele din soia sunt ideale, pentru că oferă toate beneficiile laptelui, fără a se expune riscului de intoleranţă, manifestată prin balonare, crampe, diaree etc.
Şi în soia există un mare conţinut de fibre, care promovează o digestie sănătoasă, şi proteine, care te ajută să treci mai uşor peste perioada Paştelui, când renunţi la produsele din carne. Nu se consideră valoroase pateul, crenvuştii, şniţelele de soia, prelucrate cu grăsimi şi/sau prăjite.
Sursă text: www.csid.ro