Clasificarea deșeurilor se face atât în funcție de forma în care se află, de materialul din care sunt realizate, cât și din punct de vedere al pericolului pe care îl reprezintă pentru oameni, animale și plante.
Astfel, în funcție de forma în care se afla avem două categorii de deșeuri: deșeurile lichide și deșeurile solide.
- Deșeurile lichide se întâlnesc atât în cazul gunoiului din locuințe, cât și în cazul gunoiului obținut în urma activităților industriale. Apă murdară, lichidele organice, apa ce este folosită la spălare și chiar apa de ploaie, toate se încadrează in această categorie.
- Deșeurile solide sunt cele mai des întâlnite și se împart în mai multe subcategorii:
- Plastic – Pungi, recipiente, borcane, găleți și orice alt obiect realizat din plastic se încadrează în această subcategorie. Plasticul nu este nu este biodegradabil, însă multe tipuri de plastic pot fi reciclate -de aceea trebuie colectat separat în pubela GALBENĂ.
- Hârtie și carton – aici includem ambalajele, ziarele, cutiile de pantofi sau electrice și electrocasnice, precum și orice altceva realizat din hârtie sau carton. Ambele materiale sunt foarte ușor de reciclat de aceea trebuie colectate separat în pubela ALBASTRĂ.
- Metal – Ambalajele și obiectele din metal se reciclează la infinit – de aceea este important să le colectăm separat în pubela GALBENĂ.
- Sticla de asemenea se reciclează la infinit și se dezintegrează in mii de ani – de aceea este periculos să o lăsăm în natură – mai bine pentru mediu este să o colectăm separat în pubela VERDE.
- Deșeurile organice sunt resturile de mâncare, buruienile, florile tăiate și alte resturi din grădină – acestea se transformă în COMPOST si de aceea este important să le punem în pubela MARO.
- Deșeurile periculoase: deșeurile toxice, corozive, radioactive sau inflamabile sunt considerate periculoase și trebuie colectate în campanii speciale.
Printre deșeurile care se colectează și se gestionează separat o categorie foarte importantă este cea a deșeurilor periculoase, precum ambalaje care conțin reziduuri de substanțe periculoase sau sunt contaminate cu substanțe periculoase, ambalaje metalice care conțin materiale periculoase (ex. azbest), inclusiv containerele goale pentru stocarea sub presiune, absorbanți, materiale filtrante materiale de lustruire și îmbrăcăminte de protecție contaminate cu substanțe periculoase, vopsele, cerneluri, adezivi și rășini cu conținut de substanțe periculoase; baterii și acumulatori cu plumb, mercur, alcaline sau baterii și acumulatori nesortate conținând aceste baterii, solvenți, acizi, uleiuri și grăsimi, altele decât cele comestibile, detergenți cu conținut de substanțe periculoase, butelii de gaz sub presiune, cu conținut de substanțe periculoase, deșeuri din lemn cu conținut de substanțe periculoase, pesticide, deșeuri de vopsele și lacuri cu conținut de solvenți organici sau alte substanțe periculoase.
––––––––––––––––––––––––––––––––––
- Deșeurile din construcții și demolări sunt, de regulă, inerte și nu sunt biodegradabile, foarte voluminoase și solicită foarte mult gropile de gunoi. Exemple de astfel de deșeuri sunt betoanele, dalele, cărămizile, țiglele, gips cartonul, bucățile de asfalt, materialele plastice, metalele, pietrele, lemnul, molozul.
Colectarea separată și eliminarea deșeurilor este percepută în zilele noastre de cea mai mare parte a locuitorilor orașelor ca unul dintre elementele de bază ce condiționează calitatea vieții urbane, această activitate fiind cotată ca importantă imediat după alimentarea cu apa și cu energie electrică. Ea reprezintă componenta deosebit de semnificativă ecologic, economic, dar și social, a procesului de sortare și valorificare a deșeurilor de ambalaje.
#Împreună putem schimba lucrurile în bine.
SUSȚINE OBIECTIV MEDIA
Ne puteți sprijini financiar printr-o donație PayPal, ori direct prin transfer bancar în unul din conturile de mai jos:
RO60INGB0000999902439284 Deschis la ING Bank | Beneficiar: Daniel Dăbăcan
RO62 REVO 0000 1155 2357 1239 | BIC/SHIFT REVOROBB | Beneficiar: Daniel Dăbăcan