Cum să facem să nu mai printăm așa multă hârtie ? (P)

0

Indiferent de domeniul în care lucrăm, am avut nevoie măcar o dată în viața noastră să printăm hârtii.

De cele mai multe ori, pe multe dintre ele le-am făcut uitate și au rămas într-un colț de care ne amintim în momentul când facem curățenie prin documente sau aproape imediat s-au trezit aruncate în pubelă că de fapt nu erau atât de necesare.

Consumul de hârtie a crescut cu 400% în ultimii 40 de ani și acest lucru a dus la exploatarea intensivă a pădurilor, în unele țări apărând fenomenul de despădurire.

Chiar dacă trăim în era tehnologiei și multe dintre informațiile printate pot fi păstrate în format digital, în marile companii sau în școli, de exemplu, hârtia este folosită în continuare în cantități destul de mari.

Sfaturi pentru reducerea consumului de hârtie printată:

1. Încercați să folosiți hârtia de copiator exact atunci când este neapărată nevoie și printați doar documentele necesare, fără exces
2. Hârtiile printate, care nu mai sunt folositoare, pot fi folosite ca și ciorne, dacă verso-ul lor nu a fost scris.
3. Hârtia care nu mai este folositoare trebuie tocată într-un distrugător de hârtii. Astfel, informația scrisă pe ele nu va fi folosită în scopuri ne-etice. Trebuie să te asiguri că orice document oficial care nu mai e folositor, se distruge.
4. Hârtia pentru notițe și însemnări poate fi înlocuită cu soluții mai durabile precum tabla magnetică din sticlă, mai ales pentru familiile cu copii. Când copiii au de învățat, ei pot face calcule, schițe sau pot desena, iar informația o vor reține mult mai ușor.
5. Resturile de hârtie trebuie să ajungă la un centru de reciclare. Când se strâng mai multe, în loc să fie aruncate, se pot duce într-un astfel de centru unde se vor primi în schimb alte teancuri de hârtie. Astfel, „nimic nu se pierde, totul se transformă”.

Reciclarea hârtiei în România

România ocupă unul dintre ultimele locuri din Uniunea Europeană când vine vorba de reciclarea deșeurilor municipale și a hârtiei. Cu toate acestea, o atitudine sustenabilă poate să fie ușor de implementat atât de către companii, cât și de utilizatorii casnici obișnuiți, dar reciclarea trebuie făcută inteligent.

Ce tipuri hârtie putem recicla și ce hârtie nu putem recicla

După ce hârtia este colectată, va fi sortată și curățată, iar apoi va fi pregătită pentru procesul de transformare. La sortare, hârtia va fi împărțită în funcție de calitatea pe care o are, respectiv după potențialul său de reciclare:
– Hârtia albă – cea mai potrivită
– Hârtia folosită în birouri și ziarele – o calitate medie
– Cartonul – calitate scăzută

Nu se reciclează:

– Hârtia pătată de diferite lichide sau mâncare
– Hârtiile cerate
– Hârtiile plastifiate
– Produsele sanitare precum șervețelele

Exemple de deșeuri ce pot fi colectate în pubela albastră:

– cutii de pantofi,
– cutii de aparatură electrocasnică
– plicuri
– fotografii
– farfurii și pahare de carton curate
– cofraje de ouă
– pungi de cadouri
– etichetele de la haine
– ziare, reviste, cărți, caiete
– tuburi de la hârtia igienică și de la prosoapele de bucătărie
– bonurile de culoare albastră de la supermarket

Aproximativ 35% din copacii tăiați pe întreaga planetă sunt folosiți pentru producerea de hârtie, de aceea, trebuie să ne gândim mai întâi cum să reducem consumul de produse, resurse, cum să le refolosim după ce nu mai avem nevoie de ele și abia apoi să le reciclăm – cei 3R.

O fabrică producătoare de hârtie folosește cu 40% mai puțină energie dacă folosește hârtie reciclabilă, decât fibră nouă. De asemenea, producerea hârtiei din lemn consumă mai multe resurse decât producerea hârtiei din deșeuri.

Cele mai importante avantaje ale reciclării hârtiei sunt: reducerea consumului de apă și curent electric, reducerea poluării apelor și aerului și scăderea volumului de deșeuri.

1 tonă de hârtie reciclată poate economisi 3200 litri de apă, 380 KWh energie electrică, 17 de copaci de vârsta de 20 de ani și evită eliberarea în atmosfera a aproape 850 grame de dioxid de carbon.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ