Muzeul ASTRA găzduiește în acest sfârșit de săptămână o acțiune dedicată obiceiului ,,Fuga Lolelor din Agnita”. Practic, sâmbătă, 28 ianuarie, între orele 11:00 și 14:00, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului se va reconstitui primirea în gospodărie şi în casă a Lolelor.
20 de lole vor fi întâmpinate în Pavilionul Multicultural Muzeal ASTRA, la intrarea principală, la ora 11.00. Lolele vor colinda apoi prin Muzeu în pocnete de bice până la gospodăriile săsești din Şeica Mică și Hamba, monumente funcționale din Muzeul în aer liber. După fuga lor, Lolele vor fi răsplătite, alături de vizitatori, cu gogoşi Urzelnkrapfen pregătite după o reţetă special dedicată acestui obicei.
Obiceiul ,,Fuga Lolelor” se desfășuară anual în ultima săptămâna din luna ianuarie. Acesta reprezintă o tradiție veche de breaslă şi de carnaval care a aparţinut comunităţii săseşti din Agnita.
,,Fuga Lolelor” deschide astfel calendarul de evenimente al C.N.M. ASTRA pentru anul 2017. Muzeul ASTRA are calitatea de partener în această initiativă organizată de Asociația ,, Breasla lolelor Agnita”.
OBICEIUL LOLELOR DIN AGNITA
Agnita, menţionată pentru prima oară într-un document de la 1280, este un orăşel cu tradiţie meşteşugărească, renumit prin breslele de altădată ale tăbăcarilor, cizmarilor, croitorilor, dogarilor şi olarilor având economie semi-rurală. El a fost, datorită situării sale geografice, centrul schimburilor comerciale din valea Hârtibaciului, prin care nu trecea nici unul din marile drumuri comerciale ale Transilvaniei.
Regele Ungariei, Ludovic de Anjou, conferise Agnitei (villam nostram Zenthagata), încă din 1376, dreptul de a ţine târg anual în ziua de 24 iunie. Ocupaţia de bază a locuitorilor a rămas agricultura, împletită cu meşteşugurile organizate în bresle.
Cele patru turnuri ale bisericii fortificate – ale pantofarilor, croitorilor, fierarilor şi dogarilor –, demonstrează forţa economică a acestor bresle, ca şi faptul că aveau încredinţate spre apărare acele porţiuni de zid în caz de conflict armat.
FUGA LOLELOR
Festivitatea se încheia în centrul localității, prin intonarea imnului Transilvaniei, Siebenbürgen Land des Segens, şi a urărilor de sănătate şi prosperitate în noul an. Momentul culminant îl reprezenta ridicarea măştilor ca semn de recunoaştere a participanţilor.
Organizate în grupuri, Lolele colindau din casă în casă, unde, prin pocnete şi zgomotul tălăngilor, alungau spiritele rele. În fiecare casă se cânta şi se permiteau anumite ghiduşii.
Noi, norocul vi-l urăm,
Cu talangă şi cu bice –
Griji, necazuri alungăm.
Tot cu cântec şi cu glume
Atunci când vă vizităm –
Doar de bine vă urăm.
Gogoşile şi vinul sunt răsplata pentru urări. La plecarea din casă Lolele îşi puneau în cleşti gogoşi proaspete pentru a fi date trecătorilor. Pe străzi, acestea învârteau admiratorii cu biciul, iar dacă erau recunoscuţi, ofereau, drept recompensă, câte o gogoaşă.
Seara se deschidea balul organizat în cinstea Lolelor, la care luau parte membrii alaiului înșoțiți de prietene și soții.