Pentru a nu încărca inutil pubela, ar trebui să evităm să cumpărăm mai mult decât avem nevoie pentru a nu risca să aruncăm apoi mâncare sau diferite alte produse.
Stop risipei alimentare!
- Depozitarea corectă a deșeurilor ar trebui să se facă în containerele negre, albastre, maro, galbene și verzi, sau în pubelele negre, galbene, maro și în sacii pentru hârtie/carton și sticlă”. Un lucru care trebuie reținut în aceasta situație este că, este interzisă aruncarea în pubele a deșeurilor voluminoase, periculoase, a celor din construcții și demolări precum și a echipamentelor electrice, electronice sau electrocasnice.
- Containerele și pubelele negre sunt destinate doar deșeurilor menajere/reziduale.
- Toate deșeurile reziduale se pun în saci, iar înainte de aruncarea acestora în pubelă trebuie sa ne asiguram că aceștia sunt bine legați la gură.
Deșeurile menajere NU se depun direct în pubela.
- Deșeurile reciclabile trebuie obligatoriu separate de cele reziduale/menajere.Plasticul și metalul le punem în pubela sau containerul galben, cartonul și hârtia în containerul albastru sau in sacul transparent, sticla se depozitează in containerul verde sau in sacul de rafie, iar in containerul si pubela maro punem coji de la legume si fructe, zaț de cafea, coji de ouă dar si resturi vegetale din gradini.
Echipele de colectare pot refuza colectarea recipientului dacă nu sunt respectate regulile de colectare separata a deșeurilor.
- Același lucru este valabil si pentru sacii galbeni și albaștri în care sunt puse materialele reciclabile. Ambalajele trebuie pliate sau turtite înainte de a fi puse în saci, care apoi sunt legați la gura.
- Deșeurile voluminoase trebuie păstrate în gospodărie si scoase in fata portii sau depozitate la punctul de colectare doar cand se ridica acest tip de deseu, conform calendarului ECO-SAL cu datele de colectare.Deseurile electrice si electronice (DEEE-urile) si deseurile periculoase din menajer (vopsele, adezivi, lipici, ulei alimentar uzat) se depoziteaza gratuit la punctele de colectare amplasate in oras in timpul celor 4 campanii/an sau se pot preda, tot gratuit, la Centrul pentru preluarea, prelucrarea si valorificarea deseurilor din Medias, str. Garii FN.Orice obiecte care consideram ca nu mai sunt folositoare, pot avea defapt o alta intrebuintare. Doar cand consideram ca nu le mai putem reutiliza sub nicio forma, ar trebui sa renunțam la ele.
- Deșeurile textile dacă nu sunt rupte sau murdare le putem dona astfel încât acestea să ajungă la persoane care poate au nevoie. Daca nu mai pot fi folosite, articolele de imbracaminte si incaltaminte se pot depozita in recipientii negri pentru deseuri menajere.
- Specialiștii afirmă că 1 litru de ulei uzat poluează aproximativ un milion de litri de apa, cantitatea necesara pentru a fi folosita de un om adult o perioada de 14 ani! Putem să-l colectăm separat și să-l ducem la centrele de colectare ulei uzat din centrele comerciale sau sa-l depozitam gratuit la punctele de colectare amplasate in oras in timpul campaniilor de preluare a deseurilor periculoase din menajer organizate de catre ECO-SAL.
- Metalul și sticla se reciclează la nesfârșit păstrându-și calitățile mult timp, ceea ce le face niște deșeuri foarte importante atâta timp cât ele ajung curate, în pubela corespunzătoare.
- Plasticul are nevoie de câteva sute de ani pentru a se degrada de aceea este clar că locul lui nu este în natură sau pe străzi. Poziționat în pubela galbenă și o dată ajuns la reciclatorul final, prin reciclarea unei tone de plastic se economisesc 1,8 tone de petrol și se câștigă cel puțin 6 metri cubi de spațiu de depozitare la groapa de gunoi.